"Демократична България“, „Воля“, ВМРО и „Атака“ ще имат по един евродепутат след изборите през май. А НФСБ ще остане извън Европарламента.

Това гласят разпространените днес нови прогнози за вота. Те са изготвени от Отдела за наблюдение на общественото мнениe в ЕП в сътрудничество с Kantar Public. Местата са пресметнати въз основа на намеренията за гласуване в отделните държави членки спрямо вече съществуващите политически групи.

От прогнозите не става ясно как партии, които ще получат между 2,8 и 4 % на вота, ще имат по едно депутатско място в Европарламента.

Прогнозата е третата за годината. Данните са събрани преди 26 март.

Ако те се окажат верни, коалиция „Обединени патриоти“ няма да бъде представена в ЕП от всички влизащи в нея формации.

При предишната прогноза ГЕРБ и БСП щяха да имат по шестима евродепутати.

ГЕРБ остава първа политическа сила у нас и се очаква да вкара шестима евродепутати. Втора с петима представители ще бъде БСП, следвана от ДПС с двама.

Прогнозите са изготвени, без да е предвидено евентуално участие на Великобритания в изборите. Днес Обединеното кралство трябваше да излезе от ЕС, но „Брекзит“ бе отложен поне до 12 април.

Европейската народна партия (ЕНП) ще запази водещата си позиция, но ще има 188 евродепутати, гласят последните прогнози. Партията на европейските социалисти (ПЕС) също ще загуби места, но ще остане втора сила със 142-ма представители.

Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), в който влиза ДПС, ще вземе третото място, заемано в момента от Европейски консерватори и реформисти.

Като източник на  преизчислената прогноза за България, според която ГЕРБ взема 6 места в ЕП, БСП- 5, ДПС - 2, а с по едно са "Демократична България", ВМРО, "Воля" и "Атака", стоят две национално представителни изследвания - на "Сова Харис", огласено на 20 март т. г., и на "Тренд" - на 22 март т. г.

Данните от изследването на "Сова Харис":

Както се вижда от всички избиратели, ГЕРБ към момента на изследването би взела - 23%, БСП - 19,4%, ДПС - 7,3%, "Воля" - 2,1%, "Демократична България" - 2%, "Атака" и ВМРО са с по 1,9 на сто. 

Високата предизборна бариера на тези избори представлява сериозен проблем за всички политически партии у нас, с изключение на трите системни ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако в предизборния период не се конструират нови коалиции, възможно е в Европейския парламент да влязат само кандидатите на основните 3 субекта. Съотношението между тях в момента предполага получаването на 7 мандата за ГЕРБ, 6 за БСП и 3 за ДПС. Последният мандат се очертава в закръгленията на резултата между тях или във възможността някой от останалите субекти да прескочи бариерата, гласи коментарът на агенцията за данните.

Данните на "Тренд":

При преизчислението на процентите сред гласуващите към момента три партии със сигурност ще изпратят свои представители в Европейския парламент - ГЕРБ, БСП и ДПС. Следват "Демократична България" и ВМРО с по 4,4 на сто от гласуващите.

Както е видно в нито едно от двете изследвания няма прогноза или хипотеза, че четири български партии ще имат по един евродепутат.