Днешната акция в държавното оръжейно дружество "Кинтекс" е била заради безстопанственост - фирмата заплащала неустойки, след като частници продавали през нея некачествена продукция. После обаче не си търсела парите.

Това обясни зам. главният прокурор срещу корупцията Иван Гешев на брифинг, но направи уговорката, че подобни дела били "много сложни, с анализ на много документи и не чакайте бързи резултати".

Действията на Специализираната прокуратура и ДАНС днес били предшествани от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, откъдето ги сезирали. 

"Има няколко сюжетни линии: "Кинтекс" като държавен оръжеен търговец сключва сделки с държави от различни страни извън Република България. Да кажем - Индия, да кажем други... 

Доставката се извършва от български оръжейни производители. Въпросът е, че договорите са между "Кинтекс" и представителите на съответната държава. В резултат, че доставките са за производство на разнообразна продукция има отделни договори. Българските поризводители - сигурен съм, съвсем случайно, - да кажем некачествено изпълняват тази доставка. В резултат на което външният потребител начислява неустойки. Които се плащат от "Кинтекс"

Въпросът е, че "Кинтекс" не предпирема абсолютно нищо за тая щета - като си потърси парите от съответния доставчик за съответните договори", разясни ситуацията Гешев.

Той на два пъти повтори иронично, че е "сигурен, че това било съвсем случайно", а от държавите - контрагенти на два пъти спомена само Индия.

И определи станалото като "една голяма положителна полза за съответните търговци", които могат да изкарват милиони от стока с лошо качество.

Чак в утрешния ден ще се прецени дали ще бъде привлечен някой към отговорност.

Гешев отказа да назове имена, за да не сбърка, но спомена, че ставало дума "за 3 фирми доставчици, за които са констатирани такива нарушения".

На въпрос, че това е трети "удар" срещу "Кинтекс" от 2016 г. насам, Гешев се съгласи, че към това дело ще бъдат присъединени и резултатите от проверка, наредена м.г. от икономическия министър Емил Караниколов. 

Между другото, операцията днес протече, докато Апелативният специализиран наказателен съд гледаше мерките за неотклонение на финансовия директор Никола Киров на смятаното за контролирано от Цветан Василев дружество "Дунарит" и още 4-ма души. Докато спецпрокурорите тарашеха "Кинтекс" в кв. "Лозенец" в София, Спецсъдът на ул. "Черковна" бе блокиран от протестиращи работници с бусове на "Дунарит", и от съответните полицейски части, които да осигуряват безопасността.

И петимата останаха в ареста по делото за пране на пари - защото Цветан Василев им бил раздал 2,5 млн. лв. от КТБ за коледни бонуси.

Арабаджиеви с 26 телефона

По повод другата акция от днес - в Захарен комбинат "Кристал" - Пловдив, Гешев разкри очакваното: че това е част от по-голямата акция срещу "съзвездието" (по негови думи) на сем. Арабаджиеви.

"Става въпрос за претърсване на 7 адреса по това досъдебно производство – лица, които са по периферията на групата. Дошло ни е ред да работим за тях и да предприемем десйтвия по отношение на тя. Иззети са много интересни документи, свързани с офшорни собствености – на офшорни компании. 

Привлечени са, доколкото знам, директорът на захарния комбинат и е с гаранция в размер на 250 000 лв.

А също и жена, която е част от управленската верига на едно от основните дружества от съзвездието на сем. Арабадижеви – така да го кажа. Парична гранция от 75 000 лв. Те са привлечени за данъчни престъпления, не като членове на организиранат пресътна група, а лица, които извършват престъпления по поръчение на престъпната група."

Гешев акцентира върху атрактивните веществени доказателства, които пристигали тази вечер от Испания по делото срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви.

"Има документи, има финансови средства, има 26 телефона! Значи, то е било като телефонна централа – не знам как са ги помнили. Парите са 50-60 000 евро, за тях – джобни."