Манфред Вебер, кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия, обещава, ако бъде избран, да прекрати преговорите на Турция за членство в Европейския съюз, които се водят от 2005 г. с минимален напредък.

“Ще отида в Анкара, за да предложа тесни икономически отношения, образователен обмен, продължаване на нашата обща борба срещу тероризма и т.н.”, казва германецът Манфред Вебер в интервю за френския “Монд”.

“Но тази страна не може да стане членка на Съюза, защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и Турция се отдалечава от ценностите на Съюза”, добавя Вебер.

За да бъдат прекратени преговорите с Турция, е необходимо единодушното съгласие на държавите членки на ЕС.

В отговор на друг въпрос Вебер се обяви за по-строг контрол по външните граници на ЕС и призова за солидарност с държавите от Източна Европа в сферата на миграцията, споменавайки лично българския министър-председател Бойко Борисов:

“Време е да приложим два принципа: Първо - много строг граничен контрол. Подкрепям българския министър-председател, когато той говори за необходимостта от стена между страната и Турция. И второ - план “Маршал” за Африка”.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди идеята си да превърне катедралата “Света София” в Истанбул от музей в джамия, предаде гръцкият всекидневник “Катимерини” на уебсайта си.

“След изборите ние трябва да си върнем “Света София” и да я превърнем в джамия”, е цитиран да казва Ердоган на митинг в черноморския град Трабзон.

Турците ще гласуват в местни избори на 31 март.

Техният президент обяви идеята за първи път в телевизионно интервю в неделя, предизвиквайки остра реакция от Атина.

Реджеп Тайип Ердоган

“Света София” е построена през VI век от византийския император Юстиниан, за да бъде седалище на Константинополската патриаршия.

Османските завоеватели я превръщат в джамия, след като превземат Цариград през 1453 г.

Модерната светска държава, която Мустафа Кемал Ататюрк създава върху развалините на Османската империя през 1923 г. превръща “Света София” в музей.