Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Евродепутатите гласуваха за спиране на практиката за смяна на времето с един час през пролетта и есента след 2021 г.

Държавите от ЕС, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Тези, които ще предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, могат да превъртят стрелките за последен път в последната неделя на октомври 2021 г,

Проектозаконът бе приет на пленарна сесияв Страсбург с 410 гласа „за“, 192 „против“ и 51 „въздържал се“.

Депутатите искат също страните от ЕС и Еврокомисията да координират решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно в други няма да възпрепятства функционирането на единния пазар. Ако ЕК прецени, че предвиденият режим по отношение на часовото време може значително и постоянно да възпрепятства функционирането на единния пазар, тя може да отложи датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца, гласи приетият текст.

Българската евродепутатка Ева Майдел от ГЕРБ е докладчик на Европейската народна партия (ЕНП) по въпроса в Комисията по вътрешен пазар.

„84% от европейците ясно заявиха, че не желаят повече да местят стрелките на часовника. Аз активно работих за преустановяването на тази практика. Редица проучвания потвърждават, че в дните след смяната на времето се увеличават оплакванията от безсъние и загуба на концентрация, увеличават се и пътните и работни инциденти. Ако преди години основният аргумент за въвеждането на сезонната смяна на времето бе спестяването на електрическа енергия, то днес този аргумент е вече невалиден. Пред здравето, икономически аргументи не може да има”, изтъкна тя.

Дпоред Момчил Неков (БСП, ПЕС) смяната на времето оказва влияние на цялостното здравословно състояние. Той е убеден, че преустановяването й ще доведе до положителни резултати.

„Призовавам националните органи да бъдат добре организирани и да се вслушват в гласа на широката общественост и всички групи граждани, включително подрастващите и работещите”, каза Неков.

Приетият текст е позицията на Европарламента за преговорите с министрите на ЕС относно окончателната редакция на правилата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.