Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Скандалът "Апартаментгейт" не спира до имотите на "преференциални цени" на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. 

Още фигури от властта излизат от справки в Имотния регистър като клиенти на “Артекс”, придобили апартаменти по непазарни цени. Това става ясно след като отработени от "Биволъ" партиди на всички фирми, свързани с Пламен и Весела Мирянови – около 3000 записа за сделки с имоти. Сред новите имена са зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, бившият шеф на Комисията по съобщенията Веселин Божков и Гергана Мутафова от ВСС.

[[nid:80941]]
 

Заместник-министър на енергетиката

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов също се оказа с апартамент на преференциални цени. През есента на 2018 г. Първанов си купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева.

Това прави точно по 616 евро на кв. м., показва проверка и на бТВ и "Антикорупционния фонд.

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г., сочи справка в Службата по вписванията.

Луксозният блок, харесан от зам.-министъра, се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от мястото, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева, Ваня Колева и Вежди Рашидов.

В неделя Цачева обяви, че подава оставка като министър на правосъдието, след разговор с премиера Бойко Борисов. Малко след нея от поста си на зам.-министър на спорта стана ясно, че се оттегля и Ваня Колева.

Красимир Първанов е редовен клиент на "Артекс". Още през 2009 г. той си е купил от фирмата апартамент в "Дианабат" от 150 кв. м. плюс гараж 16,9 кв.м. за 222 964 лв. или 684 евро на кв.м.

От 1990 г. до 2007 г. Красимир Първанов заема различни длъжности в „Електроразпределение Столичн” АД – началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор „Електроразпределение Запад”.

В периода 2007 г. – 2010 г. е директор на дирекция „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи” в „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

От 2010 г. до 2012 г. е изпълнителен директор на „Националната електрическа компания” ЕАД.

На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката, сочи биографията му на сайта на Министерството на енергетиката.

Предпочитанията си към собственост в сгради, построени от "Артекс" е показал и друг дългогодишен висш участник в управлението.

Номинацията му за зам.-министър е на Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Тогава председателят на партията Валери Симеонов коментира, че Първанов е предложен за поста заради професионалните си качества. 

През 2011 г. Първанов беше уволнен от НЕК след бурен скандал. Причината е, че е подписал допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт”, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков.

Тогава Първанов твърдеше, че е имал мандат за това от Симеон Дянков.

Бивш шеф на КРС

Веселин Божков. Снимка Архив

Малко преди Красимир Първанов, на 20.09.2018 г., апартамент в същата сграда си купува бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. За апартамент и гараж плаща по 682 евро на кв.м.

Божков беше дългогодишен шеф на Комисията за регулиране на съобщенията като успя да смени 8 правителства на поста от 2007 до 2017 г. Беше сменен от Росен Желязков едва през 2017 г. въпреки периодичните скандали, които съпътстваха неговото ръководство на КРС.

На Божков бе възложена мисията да организира конкурсите за лицензиране на цифровите мултиплекси. Той се справи със задачата - стратегически инвеститори бяха отказани да участват и разрешителните се оказаха в компании, близки на банкера Цветан Василев, който по това време не беше развалил все още отношенията си с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Член на ВСС

Друго име сред клиентите на "Артекс" е Гергана Мутафова, бивш районен прокурор на Пловдив и член на ВСС. Тя беше избрана от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г., напомня "Биволъ". Мутафова е закупила на 08.06.2018 г. апартамент в сградата на Цачева. Но явно апартаментът на магистратката не е бил закупен при същите условия, защото тя е платила по 1147 евро на кв. м. или почти двойно повече, отколкото е платила Цецка Цачева.

 

 

Коментари

 's picture

Питащият

Артекстониката

Артекстнониката е ясна . Не ми е ясно защо Красимир Първанов не е клиент на прокуратурата , а на Артекс. За какви "заслуги" е заместник министър .Същият подписва на своя глава , така съм чувал, Акт12 с който на практика поръчва оборудването, за което днес се гласят да строят АЕЦ-Белене . Осъдиха ни , платихме го и няма търсене на отговорност от самодееца . Резонният въпрос е защо ? Дали пък наистина е самодеец и кой бие тъпана тогава . Знаете кой . Борисов .Да ви хрумват някакви конспиративни теории ?
 's picture

смехурко

След като Артекс "раздава"....

След като Артекс "раздава" поголовно апартаменти на такива цени, дали не са офшорка или са откровена перачница? Иначе как им излиза сметка? А са и първата фирма, подала оплакване срещу Иванчева. как тогава не успяха с Младост, а успяха с община Лозенец и Изток и Изгрев?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.