Цветан Цветанов да напусне политиката изобщо поискаха днес от левицата. 

Депутатите Елена Йончева и Кристиан Вигенин дадоха брифинг в централата на партията на "Позитано" 20, откъдето отправиха това послание. Както е известно, зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията замина на предварително уговорено посещение в САЩ два дни след избухването на скандала с придобитото евтино от него луксозно жилище. От същата строителна компания - "Артекс" жилища на ниски цени са си купили още правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева. Вчера двете подадоха оставки. Цветанов, който все още е в Щатите, засега мълчи.

"Настояваме не само за оставка на Цветанов, а напускането му на политиката. Проблемът е как се прокарват частни интереси за частни фирми. Проблемът е, че ГЕРБ е вкарала лобистки закон - по стария устройствен план "Артекс" не може да построи повече от 26 метра, а по новия - 120 метра", коментира Йончева казуса с промяната на Закона за устройство на територията от 2017 година и небостъргачът, който строи компанията в столичния квартал "Лозенец".

На въпросното гласуване тогава са били и депутатите на левицата.

"Поправката "Артекс" е внесена от депутати от ГЕРБ и е гласувана от всички депутати от управляващата партия. Тези, които са я внесли са знаели за какво я внасят. Левицата не е подкрепила, имало е два гласа "за". И тези двама души не са знаели кого облагодетелства тази поправка", отвърна Йончева в отговор на журналистически въпрос защо още тогава БСП не е противодействала.

"Оставаме с впечатление, че премиерът Бойко Борисов е загрижен за това откъде идват тези атаки, а не за данните", каза още говорителката на групата на БСП, която бе определена и за водач на листата на левицата за евровота.

Йончева цитира и извадки от последните доклади на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ.

2/3 от докладите за съмнителни сделки, касаещи български видни политически личности, не се разследват от съответните органи", посочи тя заключенията на ЕК. 

"А тези на Държавния департамент - Цветанов да си ги прочете, в Щатите е, може даже още по-лесно да си ги набави, говорят за корупция и неефективна система. Това е от март. В доклада от 2016 година се посочева, че служители във всички клонове на правителството на Борисов са замесени в корупционни практики безнаказано. Така че Борисов трябва да знае, че правителството му е затънало в корупция, а не да пита кой е изнесъл информацията за апартаментите", каза в заключение Йончева.