Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БСП, партийният секретар, репресии, страх, апартаменти,  мерцедес, лада, свободни медии...

Всичко това се превърна в част от днешната церемония по откриването на пространство „Атанас Буров“ в Европарламента. То бе част от речта на премиера Бойко Борисов.

Бюст на видния български политик бе открит в присъствието на Борисов, председателя на ЕП Антонио Таяни, лидера на парламентарната група на ЕНП, Манфред Вебер, евродепутати и Ивана Стоянова – внучка на брата на Атанас Буров. Неговото име вече носи изложбено пространство в сградата „Алтиеро Спинели“.

За първи път част от ЕП е кръстена на българин.

Били са поканени всички български евродепутати. От БСП не дойде нито един. По същото време Партията на европейските социалисти (ПЕС) провежда среща в Брюксел преди началото на Европейския съвет. Не е ясно обаче дали отсъствието от събитието в ЕП е свързано с този форум.

Манфред Вебер постави Атанас Буров в една редица с видни политици като Робер Шуман, дал идеята за създаването на днешния ЕС, бившия германски канцлер Конрад Аденауер и видния италиански политик Алчиде де Гаспери, считан за баща на европейската християндемокрация. И изтъкна, че българският политик е участвал в модернизирането на родната си страна и се е борил за свобода – едно от най-големите европейски постижения.

„Ако Буров беше жив днес, щеше каже, че е прекрасно да имаме този велик Европейски съюз“, изтъкна германският политик, който е кандидат за бъдещ председател на Еврокомисията.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ, ЕНП) заяви, че днешното събитие е една малка справедливост към онези българи, които са били демократи и са искали България да бъде в Европа, а след това – и в ЕС. Той благодари на ръководството на Европарламента, че е одобрило идеята на ЕНП за бюста на Буров.

Ивана Стоянова пък заяви, че Атанас Буров е предвидил обединението на Европа още през 1939 г. в своя уводна статия във в. „Мир“, като пише, че всички велики сили ще забравят враждите помежду си. Като външен министър е успял да издейства стабилизационен заем за България. Буров има принос и за спасяването на българските евреи.

След това думата взе Бойко Борисов, който първо честити рождения ден на консерватора и „патриот“ Ангел Джамбазки. А след това се впусна в историческа ретроспекция на близкото ни комунистическо минало. Публикуваме изказването му 1 към 1.

„За съжаление, разделението в България продължава. Защото виждате - тези, които приложиха геноцида към българския народ, изтребиха цялата интелигенция през1944-1945 г. по лагерите в Белене, Скравена, Ловеч, къде ли не, ги няма и днес. Сиреч, не искат да се помиряват, а тъкмо обратното. Техните деца, синове напъват да дойдат в Европейския парламент и към ден днешен. Няма да си разваляме настроението повече с тях, защото имаме една действително историческа възможност, една историческа несправедливост да бъде не само изтрита, а и да се отдаде дължимото.

Аз бих помолил българските журналисти, пък и не само, да си поговорят с г-жа Стоянова. Защото тук си говорихме сега – тя може да ви каже какво е да живееш страх, да живееш без медийни и каквито и да мило човешки свободи. А Буров първи прозира и казва много ясно, че бъдещето на България е в Европа. Разбира се, той е личен приятел и с тогавашния посланик на СССР, защото знае, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем прагматични отношения. Но нашата пъпна връв трябва да бъде Европа – така, както е към ден днешен.

Г-жа Стоянова може да ви разкаже какво е страх, какво е да говориш за права или медийна свобода, обграден със 100 камера и да кажеш, че я няма. Сто камери стоят и ти обявяваш, че няма медийна свобода, и това от сутрин до вечер се ретранслира! Идете я питайте. Защото и моето семейство е било такова, и на Андрей Ковачев, и на много други Да ви кажат, когато управляваше БСП, която не се е отказала от името и историята си, какво значи страх. Да дойдат и да ти вземат съща, всичко, което имаш, и да те изгонят! Безпардонно! Без съд, без нищо! Или по-точно с Народен съд.

Кога забравихме всичко това? Пак ли да им го позволим? Колко семейства, тя да ви разкаже – интелигенцията, цветът на България. Бил Буржоа! Те какви са били? Червената буржоазия! Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на „Позитано“, на „Оборище“, в най-скъпите, най-хубавите квартали - „Лозенец“, „Изток“, Червена армия“? (Вероятно Бойко Борисов има предвид някогашния софийски квартал „Червена звезда“, който днес се казва „Дианабад“ - б.р.) Кой? Родителите на сегашните борци за демокрация! Като ние в село Банкя казвахме: английски учите, буржоазна работа.

Че мерцедесът не бил хубав! Така каза партийният секретар. Ладата изглеждала по-грозна, но мерцедесът имал по-кофти двигател. И всички слушат. Гледам – не е така. А нашият министър на вътрешните работи – с 500 SL. До него – нашите лади и москвичи. Даже мисля, че партийният секретар е жив и здрав, Радев се казва. Охрана е в Археологическия музей. Питам го - как можеш да го кажеш. А той – какво да кажа? Подритваме гумата... Нашето - по-хубаво.“

След тези думи Бойко Борисов благодари на пристигналите на церемонията и си тръгна.

Днес следобед и утре той ще участва в Европейския съвет.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.