"Недопустимо е вече трети месец квесторите, назначени от БНБ, да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на Корпоративна търговска банка (КТБ). 

Това се казва отворено писмо на ГЕРБ до управителя на БНБ Иван Искров. 

От ПП ГЕРБ изразяваме недоволство от начина, по който БНБ управлява процеса на специален надзор над КТБ и Търговска банка „Виктория". Осъзнаваме необходимостта от надеждна оценка на реалното състояние на затворените банки, но не приемаме сроковете, предлагани от БНБ. 

Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса. Нашите опасения са, че отлагането на информацията за реалното състояние на банката крие риск от допълнително влошаване на нейните активи и увеличава цената на нейното оздравяване. Нещо повече, липсата на информация за състоянието на капитала на банката не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема”, се посочва в писмото.

Според ГЕРБ проблемът с КТБ поставя пред изпитание цялото общество и измества фокуса от многото други проблеми, които има в държавата. Партията ще подкрепи всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса. В писмото се призовава БНБ да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката за да се ангажира в минимална степен обществен ресурс.

Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че назначените от БНБ квестори трябва незабавно да излязат с доклад за състоянието на КТБ. Изявлението на Борисов бе направено на среща с лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Проблемите в КТБ са били сред обсъдените от двамата теми.