Нивото на популярност на бразилския президент Жаир Болсонаро силно е спаднало след три месеца на власт, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на социологическо проучване на института Ибопе, според което броят на недоволните от Болсонаро нараства. 51 процента от анкетираните са заявили, че одобряват начина, по който крайнодесният президент управлява страната в сравнение с 67 процента през януари.

Нивото на доверие към президента също бележи понижение. През януари процентът на имащите доверие към него е бил 62, а през март той е 49 процента. 44 процента от взелите участие в допитването твърдят, че нямат доверие на държавния глава, като през януари те са били 30 процента.

Според политическия анализатор Андре Сесар от консултантска къща "Холд", спадът на популярността и доверието към Болсонаро се дължат на скандалите, белязали началото на неговото президентство, като например разкриването на аферата с кандидати фантоми от президентската партия и съмненията за финансови злоупотреби от страна на сина на Болсонаро - Флавио.

Липсата на икономически резултати вероятно също е сред причините на тази негативна за президента тенденция, смята експертът.

63-годишният бивш капитан от армията дойде на власт с обещания да сложи край на насилието и корупцията в Бразилия. Той също така обеща да проведе реформа в духа на икономическия либерализъм и пенсионна реформа, която, според Сесар, е изключително непопулярна сред бразилците. 

БТА