Големият корупционен скандал във ФИФА от 2014-2015 г. още не отшумял, водят се дела, отправят се обвинения заради Катар, но световната футболна централа е изправена пред голям парадокс.

Голям спортен функционер, напуснал по подозрения за корупция неотдавна, може да се върне на бял кон, ако бъде избран за президент на Азиатската футболна конфедерация (АФК) на изборния конгрес на 6 април в Куала Лумпур.

Иде реч за крайно противоречивия шейх Ахмед Ал Фахад, който е шеф на Азиатския олимпийски комитет (АОК) и член на МОК. Кувейтецът е считан за фаворит заедно с настоящия бос шейх Салман бин Ибрахим ал Халифа, който по право е вицепрезидент на ФИФА. Именно това е позицията, която силно привлича Ахмед Ал Фахад - той е заемал подобна.

Аферата Ричард Лаи

Шейх Ахмед Ал Фахад е герой от "Аферата Ричард Лаи", както е известна в спортната преса, покрай многото корупционни случаи след показните арести във ФИФА от 2014-2015 г. Ричард Лаи е бивш шеф на футболната асоциация на Гуам. През април 2017 г. той свидетелства пред съда в Бруклин, Ню Йорк, че в периода 2009-2014 г. е получил от кувейтеца Ал Фахад 850 000 долара "под бюрото".

Срещу това е служил на Ал Фахад по най-различни казуси. Казаното от Ричард Лаи принуждава Ал Фахад да подаде оставка като член на борда на ФИФА и го отказва от намерението да се кандидатира за №1 в АФК. Тогава. 

Любопитно е, че ФИФА просто приема оставката на функционера (и солиден бизнесмен в родината си), но не дава случая на етичната си комисия. Същевременно АФК започва разследване срещу Ал Фахад, което продължава и до днес. Според големи медии в Азия то обаче върви формално и всъщност прикрива по-сериозни нарушения в конфедерацията, свързани и с други личности.

Междувременно Ал Фахад вече е "клиент" на прокуратурата в Женева - за корупция и фалшификация на документи. Това стана през миналата година и принуди МОК да ореже много функции на боса. Реално той членува в комитета в момента в качеството си на №1 в АОК.

ФИФА има по-важни дела

Както се вижда, това не го спира в опита да придобие още един пост. Къде е ФИФА? Централата мълчи за момента. Преди броени дни бордът ѝ се събра в Маями и взе две решения, които разбуниха футболния свят и повдигнаха много въпроси, а недоволните засега са повече от доволните.

ФИФА одобри ново Световно клубно първенство с 24 отбора от лятото на 2021 г. Това предизвика гнева на големите европейски клубове. Те заплашиха с бойкот.

Другото е възможността да има 48 отбора още на Мондиала в Катар през 2022 г. Както се твърдеше доскоро, че това ще се случи от 2026 г., изведнъж голямата промяна може да настъпи и четири години по-рано на едно Световно, за което продължава да се твърди, че е спечелено неправомерно. И в подготовката на което масово се нарушават човешките и трудови права на онези, които изграждат стадиони, хотели и цели градове.