Министърът на образованието Румяна Коларова се противопостави на идеята за забрана на мобилните телефони в училища. Някои ръководства вече са въвели забрани за използването на GSM-и по време на час, а други – изобщо да се носят на училище.

Когато ние влизаме на заседание на Министерски съвет, си оставяме телефоните в едни кутийки. Ако трябва да се въведе това и в класната стая, то трябва да се промени и обзавеждането. Иначе ще настъпи объркване“, обясни Коларова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя обясни, че е прилагала подобен подход със своите студенти и винаги след това се е получавал хаос. Според Коларова обаче крайното решение е в ръцете на всяко отделно училище.

„В никакъв случай не е редно да се забранява изобщо носенето на телефони. Това е част от сигурността на децата“, мотивира се Коларова.

Просветният министър в служебното правителство припомни, че когато човек направи едно действие, трябва да помисли предварително и за последствията.

„Мисля си, че не е редно“.

Румяна Коларова не прие и идеята за първия учебен ден – 15 септември, децата да не подаряват цветя на учителите си, а да съберат парите в помощ на пострадалите от наводненията.

„Красивите букети не са скъпи. Убедена съм, че на 15 септември децата трябва да отидат с цветя на училище. На 15 септември и на 24 май. Всеки има свободата да решава какво да направи, но аз не мога да си представя 15 септември без нито едно цвете“, обясни министърът.

Според нея даренията са съвсем отделно нещо и не пречи родителите да се отзоват и за пострадалите.

Учителите няма да се обидят, ако не получат цветя, но за децата това няма да е празник“.

След наводненията в страната нито едно училище няма да остане затворено за първия учебен ден. В няколко училища занятията щели да бъдат на втория етаж, докато първият все още се ремонтира.

По актуалната тема за съдържанието на учебниците по „Човекът и обществото“ Румяна Коларова каза, че критиката е основателна. Имало фактологически неточности, които трябва да бъдат уточнени.

„Моята позиция е, че има процедура за коригиране на съдържанието. Част от съдържанието вече е коригирано, а останалото – от следващата учебна година. Но на мен ми се иска от следващата година да имаме изцяло нов учебник“, завърши Коларова.