Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Възможно е САЩ да доставят още танкове за Украйна.

Това заяви посланик Кърт Волкър по време на видеобрифинг за журналисти в Брюксел. Той е специален представител на САЩ в преговорите за Украйна. Повод за разговора бе петата годишнина от анексирането на Крим от страна на Русия.

Волкър припомни, че администрацията на Барак Обама е забранила на Украйна да бъдат продавани смъртоносни оръжия за самоотбрана, въпреки че тя е била нападната. На това обаче е сложен край при управлението на Доналд Тръмп.

„Решихме да третираме Украйна като всяка друга нормална страна, която има нормална нужда от отбрана, и решихме да ѝ предоставим помощ и да ѝ осигурим продажба на оръжия. Както е известно, част от тази помощ беше снабдяването с противотанкови системи, така че ако танкове навлязат още по-навътре на украинска територия, Киев ще има по-добра възможност да се защити сам“, посочи Волкър.

САЩ трябва да обърнат внимание и на противовъздушната и бреговата отбрана. Киев вече е получил от Вашингтон противоснайперистки системи.

Съединените щати не подкрепят точно определен кандидат-президент на предстоящите избори в Украйна, каза още Кърт Волкър. Вашингтон подкрепя принципите на силните демократични институции, които да реформират органите за борба с корупцията и силите за сигурност, както и възстановяването на териториалната цялост на страната.

Дипломатът призна, че Русия иска сегашният президент Петро Порошенко да бъде победен. Но той не смята, че Москва е посочила конкретен човек за „свой“ човек начело на Украйна.

Замразеният спор между Украйна и Унгария пречи на Киев да участва в срещи на НАТО на министерско равнище, смята посланик Волкър. Става дума за спора за правата на унгарското малцинство в Задкарпатието. То иска да учи родния си език. Киев обаче прие закон, според който в училищата ще се преподава само на украински. Унгарският бе лишен от статута на регионален език.

Дипломатът се надява двете страни да изгладят спора.

„Той сега е замразен. И този факт пречи на Украйна да участва в срещи на министерско равнище на НАТО, което е много жалко, защото в ситуация като тази, когато тя е нападната, тя се нуждае от подкрепа отвън“, изтъкна Волкър.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.