"Газпром" очаква до края на октомври новото правителство в София да започне строителството на газопровода "Южен поток", съобщава агенция "Интерфакс".

Информацията идва от зам.-шефа на департамента за управление на проекти в енергийния гигант Александър Сиромятин, който е участвал в телефонна конференция с инвеститори.

"Проектът "Южен поток" не е замразен. Замразени са само преговорите за изваждането на "Южен поток" извън обхвата на Третия енергиен пакет. България е прекратила издаването на лицензи, необходими за изграждането на "Южен поток". Очакваме след изборите на 5 октомври разрешението да бъде издадено", казва Сиромятин.

В началотона юни след среща с трима американски сенатори бившият премиер Пламен Орешарски нареди работата по газопровода "Южен поток" да спре, докато процедурата не се синхронизира с Брюксел. По-късно стана ясно, че дни преди смяната на властта Министерството на земеделието е продало на "Южен поток България" 358 декара земя за строителство на подстанция за газопровода, а Министерството на регионалното развитие е дало разрешение за нейното строителство.