ЕС не признава и осъжда анексията от Русия на Крим и Севастопол.

Това се казва в разпространена днес декларация от името на Съюза на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Документът е по повод 5 години от анексията, която Брюксел смята за нарушение на международното право.

Европейският съюз остава ангажиран с пълното прилагане на политиката си на непризнаване, включително чрез ограничителни мерки, се казва в декларацята. Съюзът призовава отново страните членки на ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване в съответствие с Резолюция 68/262 на Общото събрание.

Европейският съюз отново призовава Русия да освободи незаконно задържаните украински моряци и кораби. До освобождаването им Москва трябва да зачита правото им на законно представителство и достъп до консулските органи и да предостави на ранените моряци необходимите медицински грижи.

ЕС осъжда изграждането на Керченския мост без съгласието на Украйна, което представлява още едно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на тази страна. Брюксел очаква Москва да гарантира безпрепятствено и свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток до и от Азовско море в съответствие с международното право.

ЕС не признава и няма да признае провеждането на избори от страна на Руската федерация в Крим. Нарастващата милитаризация на полуострова продължава да оказва отрицателно влияние върху положението със сигурността в региона на Черно море. В нарушение на международното хуманитарно право жителите на Крим биват принуждавани да приемат руско гражданство и набирани във въоръжените сили на Руската федерация.

След незаконното анексиране положението с правата на човека в Крим значително се е влошило. Жителите на полуострова се сблъскват с ограничения на свободите на изразяване, вероизповедание или убеждения и на сдружаване, както и правото на мирни събрания.

Правата на кримските татари бяха сериозно нарушени със закриването на кримските татарски медии, забраната на дейността на техния парламент – Меджлиса, и преследването на неговите ръководители и на членове на тази общност, се казва още в декларацията. ЕС очаква Русия да отмени тези решения и да прекрати натиска над общността на кримските татари. На тях, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова трябва да се гарантира възможността да поддържат и развиват своята култура, традиции от културното наследство, образование и идентичност.

Русия трябва също така да вземе мерки за подобряване на положението с околната среда, което значително се е влошило от незаконното анексиране насам.

ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов, Едем Бекиров, Олександър Колченко, Микола Семена, Володимир Балух, Емир-Усеин Куку и на всички лица, задържани на Кримския полуостров и осъдени в нарушение на международното право. Журналистите, правозащитниците и адвокатите на защитата трябва да могат да работят в условията на независимост и без ненужна намеса и сплашване.