Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът на ЕС добави днес 8 руски длъжностни лица към списъка със санкции за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Това става ясно от съобщение, пубикувано в Официален вестник на ЕС.

Новите вписвания са направени зарази ескалацията на напрежението в Керченския проток и Азовско море и нарушаването на международното право от страна на Русия, която използва военна сила без основание.

Санкционираните 8 лица са ръководителят и зам.-ръководителят на Дирекцията за границите на руската Федерална служба за сигурност за Република Крим и град Севастопол, трима командири на руски патрулни лодки и кораби, участвали в предотвратяването на достъпа на украински кораби до Азовско море, двама ръководители на службите на руски контролни пунктове и един руски командир на въоръжените сили, отговорен за военни сили в региона, включително за незаконно анексираните Крим и Севастопол.

Имената им са Сергей Станкевич, Андрей Шеин, Алексей Салаев, Андрей Шипицин, Алексей Шатохин, Руслан Ромашкин, Сергей Шчербаков и Александър Дворников.

Така списъкът набъбна до 170 лица и 44 образувания. От него е заличено името на Александър Захарченко – лидера на самообявилата се Донецка народна република (ДНР), убит при атентат на 31 август 2018 г.

Същевременно Съветът на ЕС удължи срока на действие на ограничителните мерки срещу включените в списъка хора и образувания с още 6 месеца. Така срокът на действие на санкциите вече е до 15 септември.

Мерките се състоят в забрана за пътуване и замразяване на активи. На оператори от ЕС също е забранено предоставянето на финансови средства на санкционираните.

Във връзка с кризата в Украйна се прилагат и други мерки на ЕС. Сред тях са икономически санкции, насочени срещу конкретни сектори на руската икономика - понастоящем в сила до 31 юли 2019 г., и ограничителни мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ограничени до територията на Крим и Севастопол - в момента в сила до 23 юни.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.