Преференция.

Тази мръсна дума, която политиците избягваха да произнасят на глас по време на евровота, рязко доби популярност покрай избора за нов парламент. Кандидати за депутати се впуснаха да агитират електората да гласува за тях с преференция, използвайки всякакви средства. Дори и нечестни.

Причината - ако за изборите за Европейски парламент посочването на даден кандидат в листата можеше да измести дори и първия, то за вота за национален парламент разместване може и да има, но в "средния ешелон". Партийно поставеният водач на практика е бетониран, тъй като всяка бюлетина без преференция се зачита като глас за първия. Ако обаче 7% от гласувалите за партията в съответния избирателен район посочат един от кандидатите, той би могъл да измести втория в листата. 

Ето защо в момента "борбата е безмилостно жестока". Всеки агитира за себе си, без оглед на партийната принадлежност.

Мойта система 24-7-3

Макар от Реформаторския блок да бяха едни от малкото, които призоваваха да се гласува с преференция на евровота, обществена тайна бе, че в сините редици имаше брожения срещу водачката на листата Меглена Кунева. Говореше се, че традиционно десните избиратели ще се опитат да я изместят, давайки преференцията си за втория след нея - Светослав Малинов. И стана точно така. Веднага след вота от екипа на Кунева започнаха да се жалят пред ЦИК, че по места не са били отбелязани преференции за нея. Но безуспешно. Малинов замина за Брюксел.

Сега, за да не стават повече такива грешки, водачката на листата на Реформаторите в 25-и МИР в София, вече открито агитира за преференция за себе си. В сайта на партията й Движение България на гражданите, както и в профила й във facebook се появиха "указателни" снимки - да се гласува за номера на Блока - 7 и за нейния личен - 1.

 

Както и почти всички поставени на по-задни места Реформатори "колегата" на Кунева - бившият СДС лидер Мартин Димитров, също избра социалната мрежа, за да агитира за себе си. Вероятно всички приятели на Димитров, който е поставен под номер 3 в листата на Реформаторите в 24-ти МИР, са получили съобщение във facebook да гласуват за "системата" 24-7-3.

Революция! Срещу партийните аристократи

"Преференциалният вот е революция в българската политика. Той позволява на избирателите да пренареждат листите и да гласуват за кандидати, които познават и на които вярват, не за спуснати партийни аристократи. Този вот веднъж вече сработи. Това е революция. Нека се възползваме от нея, преди да са я забранили. Същите тези партийни ръководства, които тази революция ще застави да се променят".

Това написа за последно по темата в профила си във facebook вечният бунтар в БСП Георги Кадиев. Той често посвещава постовете си на нуждата от това избирателите да посочат своя кандидат в партийната листа и макар и самият той да е поставен на далечното девето място в столичния 23-ти МИР, не агитира персонално за себе си.

Много по-дързък обаче е червеният Руси Статков, поставен под номер 6 в монтанската листа на Коалиция "БСП лява България". 

"Уважаеми приятели! Взех едно от най-трудните си решения в живота. Да участвам в предсрочните парламентарни избори. На шесто неизбираемо място в листата на БСП от пет мандата за 12 МИР. Мога да бъда избран единствено, ако получа значително преференциално гласуване. В условията на неверие, разочарование от политици, мизерията на много хора от нашия край, купуването на гласове, това е много трудно. Но, не и невъзможно! Разчитам на подкрепата на всички хора независимо от партийната им принадлежност", призова Статков червените избиратели за подкрепа чрез профила си във facebook. 

Един наистина достоен кандидат

Вчера гръмна мини скандал със сайт, който се опитва да заблуди, че има нещо общо с "Протестна мрежа". Разликата в имената се състои единствено в разширението. Оригиналният е с bg, а заблуждаващият - с com. Авторът на втория е Стефан Бъчваров - социалист. Бъчваров не крие, че стои зад protestnamreja.com

Профилната снимка на автора на мнимия сайт във facebook.

В мнимата "Протестна мрежа" той прави представяне на кандидатите на левицата, агитирайки за преференциален вот за тях. Вчера на "дневен ред" бе поставеният под номер 5 в листата на левицата в 24-и МИР Борис Цветков, а днес е Емил Костадинов, поставен под номер 22 в червената листа в Благоевград.

Явно Бъчваров е решил, че Костадинов ще е новият "15/15", тъй като номерът му 22 е и номерът, с който "БСП лява България" се явява на вота. В представянето за този кандидат е написал: 

"В 1 МИР, съдбата даде шанс на наистина достоен кандидат, Емил Костадинов. След като публично отстояваше позицията срещу спуснатият служебно водач на листата, Емил Костадинов, пожела да бъде поставен на 22 позиция, последен в листата. Но Фортуна се усмихна на този смел социалист и даде на БСП-лява България, номер 22. Мисля че този знак на съдбата е важен, за да може да изпратим от Благоевград, един достоен депутат! На 05.10 в Първи МИР ГЛАСУВАЙТЕ С 22/22!!!"

До момента нито един от кандидатите за депутати, за които Стефан Бъчваров агитира, не се е оплакал публично, че не желае това, или че средството - фалшивата "Протестна мрежа", е нечестно.

Разгарът на предизборната кампания предстои. Вероятно ще станем свидетели и на още много агитация за преференциално гласуване. И слава Богу, че "преференция" вече не е мръсна дума.