Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министрите на финансите на държавите от ЕС актуализираха във вторник черния списък на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели. Те се смятат за данъчни убежища, където могат да се перат пари.

Това стана след приключването на водения от ЕК процес на активен диалог и анализ.

През 2018 г. Комисията направи оценка на 92 държави съгласно три критерия - прозрачност в данъчното облагане, добро управление и реална стопанска дейност, и един показател - наличие на нулева ставка при корпоративния данък.

Днешната актуализация на списъка показва, че с помощта на този ясен, прозрачен и надежден процес е постигната истинска промяна, отбелязват от ЕК. 60 държави са предприели действия по въпросите, посочени като предизвикващи загриженост. Тези страни са премахнали 100 вредни данъчни режима.

Въз основа на скрийнинга, извършен от ЕК, министрите включиха днес в черния списък 15 държави.

Пет от тях още от включването си в първия черен списък, приет през 2017 г., не са поели никакви ангажименти за действия. Това са Американска Самоа, Гуам, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови.

Други три бяха включени в списъка от 2017 г., а по-късно, след като поеха ангажименти за действия, бяха прехвърлени в „сивия“ списък. Сега тези държави трябва отново да бъдат върнати в черния списък поради неизпълнението на поетите ангажименти. Това са Барбадос, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Маршаловите острови.

По същата причина други седем държави днес бяха прехвърлени от сивия списък в черния. Става дума за Аруба, Белиз, Бермудските острови, Фиджи, Оман, Вануату и Доминика.

През 2019 г. мониторингът ще продължи по отношение на други 34 държави.

Прекратява се мониторингът върху 25 държави, включени в първоначалния процес на скрининг. Причина са промените, извършени от тях.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.