Китай забрани на компаниите за въздушен транспорт да използват самолети Боинг (Boeing) 737 MAX, след катастрофата на самолет от същия модел на Етиопските авиолинии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В решението си Дирекцията по гражданска администрация на Китай се позовава на катастрофата в Етиопия и на катастрофата на друг самолет на индонезийската компания "Лайън еър" през октомври миналата година. Забраната влиза в сила от 18 ч. местно време днес (10 ч. по Гринуич).

В момента китайски компании имат около 60 подобни самолета, съобщава информационна агенция "Цайцзин", цитирана от Ройтерс.

Според китайската агенция, специализираща в икономиката и финансите, много полети, които е трябвало да използват самолетите Boeing 737 MAX, вместо това ще бъдат извършени с моделите 737-800.

В неделя етиопски самолет Боинг 737-8 MAX падна няколко минути, след като излетя за Кения. 149 пътници и 8 души екипаж са били на борда. Той е отпътувал в 8,30 сутринта (6,30 българско време) на редовен полет от Адис Абаба. Самолетът е бил нов, доставен на авиолинията прец ноември миналата година. Няма оцелели.

Пътниците са били от 35 националности. като поне един от пътниците е бил с паспорт от ООН. По данни, предоставени от авиокомпанията, жертвите са от: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Джибути, Египет, Етиопия, Израел, Индия, Индонезия, Ирландия, Испания, Италия, Йемен, Канада, Кения, Китай, Мароко, Мозамбик, Непал, Нигерия, Норвегия, Полша, Руанда, Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Словакия, Сомалия, Судан, Сърбия, Того, Уганда, Франция, Швеция и един с паспорт от ООН.

Причините за катастрофата засега не са ясни.