Време е да подгоним джихадистите в Ирак и Сирия, заяви президентът Барак Обама в обръщение към нацията късно снощи. Ще разширим въздушните удари по позиции на терористите от т.н. "Ислямска държава" както в Ирак, така и през границата на Сирия, подчерта той, цитиран от Си Ен Ен.

"Няма да се поколебая да действам срещу "Ислямска държава" и в Сирия", обяви Обама в реч, произнесена от Белия дом. "В сътрудничество с иракското правителство ние ще разширим действията за защита на нашите сънародници и хуманитарните мисии и ще атакуваме "Ислямска държава", за да подкрепим иракските сили", обеща президентът.

Той обяви, че САЩ изпращат още 475 военни съветници, които да окажат подкрепа на армията на Багдад. Така общият брой на US бойците в Ирак става около 1700. Увеличава се и американската военна помощ за сирийската опозиция.

"Искам ясно всички да разберат, че ще гоним терористите, които заплашват нашата страна - където и да са до тяхното унищожаване. Това е един от основните принципи на моето управление - ако заплашвате Америка, никога няма да намерите сигурен и спасителен Рай", изтъкна с остър тон господарят на Белия дом.

От изказването стана ясно, че стратегията за борба с "Ислямска държава" не предвижда използването на сухопътни сили от САЩ зад граница.

"Искам американците да разберат, че сегашните усилия няма да включват участие на американски бойни части във военните действия на чужда земя", каза Обама. САЩ ще нанасят въздушни удари по жива сила и военна техника на джихадистите, където и да се намират", заплаши президентът.

Контратерористичната операция ще се проведе с неуморните усилия за унищожаването на "Ислямска държава" с използването на военно-въздушна сила и с поддръжката на партньорските сили, обясни в изявлението си Барак Обама. Още снощи френският външен министър Лоран Фабиюс обяви, че Париж е готов да участва в операция срещу джихадистите.

„Работейки с нашите партньори, ние ще удвоим усилията си, така че да пресечем финансирането на „Ислямска държава”, да подобрим нашето разузнаване, да се противопоставим на извратената идеология на групировката и да пресечем потока на чуждестранни попълнения към Близкия изток. След две седмици аз ще председателствам Съвета за сигурност на ООН, за да мобилизирам международната общественост около тези усилия”, заяви Обама.

"Крайната ни цел е ясна - ще разрушим и окончателно унищожим терористите от "Ислямска държава" с категорична антитерористична стратегия", отсече американският държавен глава.

Той произнесе речта си в навечерието на 13-та годишнина от атентатите в САЩ, довели до срутването на кулите на Световния търговски център в Ню Йорк и причинили смъртта на около 3000 души.

Демократите в Конгреса на САЩ изразиха подкрепа за плана на правителството за въоръжаване и обучение на умерените сирийски бунтовници. "Трябва да обучим и екипираме сирийските бунтовници и други групировки от Близкия изток, които имат нужда от подкрепа", обясни лидерът на демократите в Сената Хари Рейд.

"Президентът по-рано се опита да получи нашата подкрепа за това и ние трябва да му я дадем. Не ни струва нищо - има пари на разположение за това", заяви той. Барак Обама още през май обяви план за подпомагане на бунтовниците, но тогава не срещна съдействие от демократите в Сената.