Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България не разбира какво е джендър и затова не ратифицира Истанбулската конвенция против домашното насилие.

Това заявява генералният секретар на Съвета на Европа Турнбьорн Ягланд (Норвегия) в обръщение по случай международния ден на жената 8 март в обръщение, публикувано на уебсайта на организацията.

"В някои случаи като България, ратификацията беше блокирана заради безпокойства и неразбиране на термина "джендър", пише Ягланд, откроявайки страната ни между 12 европейски държави, които не са ратифицирали конвенцията, както и Русия и Азербайджан, които не са я подписали. "Обаче аз смятам, че такива недоразумения могат да се изяснят, ако бъде осигурена навреме правилната информация и я има политическата воля за това".

Той посочва, че такъв е бил случаят с Хърватия, която е ратифицирала конвенцията миналия юни.

Правителството изтегли законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция в началото на 2018 г., след като стана ясно, че няма да има нужното мнозинство в парламента.

Срещу документа се обявиха БСП и и младшият коалиционен партньор на ГЕРБ, "Обединените патриоти". Недоволни бяха и от СДС.

Извън законодателния орган на конвенцията остро се противопостави Българската православна църква. 

 
По-късно и Конституционният съд се произнесе против ратификацията ѝ.

ГЕРБ и БСП в замяна предложиха законодателство за по-строги мерки срещу домашното насилие, някои от промените бяха приети на 7 февруари т. г.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Обаче аз смятам, че такива

"Обаче аз смятам, че такива недоразумения могат да се изяснят, ако бъде осигурена навреме правилната информация и я има политическата воля за това". Ха-ха, наивник, не знае той какво е то балкански дебил с параноични усложнения ... и дебилка, и дебилка

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.