Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. Това сочат данните от изследване по поръчка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което беше представено в сряда.

Психологическият натиск - упражняването на контрол или обидно поведение - това е най-често срещаната форма на домашно насилие, която се регистрира в проучването, отбелязва "Политико". 60 на сто от жените казват, че са били подложени на такъв тип насилие. 23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си.

В проучването са били анкетирани 15 хил. жени през пролетта и лятото на 2018 г. в осем държави - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Украйна.

74 на сто от жените не се чувстват добре информирани какво да правят, когато са подложени на насилие, сочат данните. Само 7 на сто от жените, претърпелите насилие от партньора си, са се обърнали към полицията веднага след тежък инцидент, в които са били жертвата.

Генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер призова политиците да използват резултатите от изследването, за да предложат по-добри мерки за предотвратяване и ограничаване на насилието срещу жени, да се подобрят услугите за преминалите и избягалите от своите насилници, както и като цяло да се осигури повече сигурност за жените и момичетата.

Всяко трето умишлено убийство в България е на жена в дома ѝ, а всяко пето е заради ревност. Наблюдава се увеличение в броя на убийствата между 2016 г. и 2018 г., показват данни на статистиката. 

Само от началото на годината в България има три убити жени - жертви на домашно насилие. През 2018 г. са били 35. Последният случай е от края на февруари т.г., когато мъж преби жена си до смърт във Варна.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.