Украйна е разработила план "Б", ако от догодина Русия спре да транзитира газ за Европа пред украинска територия, съобщава "Газета.ру", позовавайки се на украинската агенция "Укринформ".

"Ние разработихме наш собствен план за относителна устойчивост с помощта на Съединените щати", е казала пред "Укринформ" заместник-министърката на външните работи на Украйна Елена Зеркал.

Тя не съобщава подробности от плана, освен това, че Украйна се готви да приеме нови анекси към споразумението за асоцииране към ЕС, които ще позволят на Украйна да се интегрира в енергийния пазар на съюза.

Тези анекси биха били правно обвързващи за всички следващи власти в Украйна, където на 31 март предстоят президентски избори.

В момента се водят преговори за продължаване транзита на руски газ през Украйна и след 2019 г. Руският премиер Дмитрий Медведев каза вчера в интервю, че това може да стане, ако руският газов монопол "Газпром" и украинският му партньор "Нафтогаз" решат споровете си в международния арбитраж в Стокхолм, ако Киев предложи по-изгодни финансови условия и гарантира политическа стабилност в страната.

Руският министър на енергетиката Александър Новак каза в края на февруари, че транзитът на газ през Украйна към Европа вече става неизгоден за Русия в сравнение с преноса през "Северен поток"-1 (по дъното на Балтийско море пряко до Германия) и през газопровода "Ямал" през Полша.

През миналата година Стокхолмският арбитраж реши, че "Нафтогаз" дължи на "Газпром" $2 млрд., а "Газпром" дължи на "Нафтогаз" $4,56 млрд. Руският монопол отказа да плати нетното си задължение от $2,56 млрд. и го обжалва.