Либерийска фирма е новият собственик на танкера „БДИН“, който близо 2 години е държан на бургаското пристанище, съобщи БНР. 

От Изпълнителната агенция „Морска администрация“ заявиха, че ще изискат официални документи за смяната на собствеността на танкера, заради който Либия обвини България в пиратство. 

Във вторник държавните институции са получили само уведомително писмо. То е от фирма "Булгаргеомин" и в него се посочва, че собствеността на танкера "БДИН", който преди българската фирма да го придобие носеше името "БАДР", сега вече е прехвърлен на либерийското дружество "Морган и Ко". Дали корабът е продаден, или е само прехвърлен на друга фирма, все още не е ясно. 

От фирмата-оператор на танкера, "Корморан шипинг", заявиха, че за момента флагът не е сменен. Танкерът продължава да е с панамски флаг. 

Танкерът "БАДР" бе задържан на бургаското пристанище близо две години заради съдебни спорове за собствеността между две търговски дружества - българско и либийско, припомнят от БНР. В края на миналата година под контрола на Гранична полиция и Морска администрация бяха сменени флагът и екипажът на танкера. Тогава индийските моряци и либийският капитан бяха заменени с украински екипаж.

В началото на годината прокуратурата започна и проверка срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев. Според държавното обвинение той е превишил правата си.

Историята около кораба обтегна и дипломатическите отношения между България и Либия. В средата на януари лично премиерът Бойко Борисов проведе разговор с либийския си колега Файез Сарадж и обсъдиха казуса с "Бадр".