Все по-вероятен изглежда сценарият държавата и съответно българските данъкоплатци да покрият липсващите пари в КТБ. В тази посока са сигналите от последните действия около затворената на 20 юни банка. 

През последните дни първо адвокатът на Цветан Василев, а после и близкият до издирвания банкер баскетболен треньор Тити Папазов заговориха за готовността му да се върне у нас, ако не бъде арестуван показно. След вчерашната среща при главния прокурор Сотир Цацаров представители на работодателските организации заговориха за подкрепа за стабилизация на банката. Доскоро бизнесът бе категорично против този сценарий и яростно критикуваше действията на БНБ по казуса КТБ и предложението на централната банка в нея да се наливат пари от държавата. 

Днес и премерът Георги Близнашки се включи в хора:

„Трябва да се намери решение за стабилизиране на тази Корпоративна търговска банка. Защото ако там се допусне грешка, може да отидат много по-далеч последиците“.

Той уточни, че в КТБ са парите на отбранителната индустрия и на много общини. За пореден път в последните два дни премиерът се обърна към мажоритарния собственик на трезора Цветан Василев и го призова да се върне в България и да съдейства на правосъдието.

По повод на предложената от Тити Папазов сделка, че банкерът е готов да се върне на часа, ако не бъде арестуван, Близнашки заяви:

"Обвиненията са тежки, но вече има прецедент - мярка за неотклонение да бъде обжалвана преди да бъде наложена. Всички очакваме какво ще ни каже Цветан Василев, защото това е важно за намирането на решение."

После той се опита по интересен начин да успокои издирвания от Интерпол банкер:

"България е отменила смъртното наказание. Цивилизована държава сме, член на Европейския съюз".

Темата за осигуряването на частичен достъп на вложителите в КТБ до депозитите, който е коментиран с Европейската комисия, е от компететенциите на БНБ, заяви финансовият министър Румен Порожанов. Той посочи, че влогове под 1000 лева имат 180 000 души по данни на гаранционния фонд. Това са пари на хора от социално зависимите слоеве и те биха занулили сметките си, ако им бъде разрешено да ги изтеглят, обясни Порожанов.

Клуб Z потърси коментар на ситуацията около КТБ и от БНБ.

"Следете движението на небесните тела и на пощенските гълъби", посъветва ни говорителят на БНБ Александър Урумов по повод последните медийни активности около КТБ.

Той отрече на 21 септември да има каквото и да било решение за КТБ, както обяви бизнесменът Сашо Дончев след вчерашната среща при Сотир Цацаров.

Работата на тримата международни одитори ще приключи на 20 октомври, посочи Урумов и добави:

"Накрая всички ще подкрепят плана на БНБ от юли месец, за който бяхме охулвани и очерняни. Само преди месец същите мерки бяха приложени към банката "Еспирито Санто" в Португалия."

Чрез Клуб Z Урумов призова Тити Папазов, ако държи в някое шкафче в съблекалнята предложенията за спасение на КТБ на Цветан Василев, да не ги крие, а да ги изпрати веднага в БНБ.

"До момента не сме получили нищо от Василев, а никакво решение за КТБ не е възможно преди да излязат резултатите от одита", каза говорителят на централната банка.

Той подчерта, че вторият голям акционер в банката - Оманският фонд, е декларирал готовност за подкрепа, но само след като стане известна пълната информация за състоянието на банката и само ако е налице "адекватна държавна помощ" за трезора .