Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френският президент Еманюел Макрон призова гражданите на Европейския съюз да защитят застрашената Европа с гласовете си на европейските избори през май, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. 
В авторска статия, която ще бъде публикувана на 5 март в медии във всичките 28 страни от ЕС, френският президент пише:

"От Втората световна война Европа насам никога не е била по-необходима, отколкото е сега. И никога не е била по-застрашена."

Като символ на проблемите, сполетели Европа, Макрон посочва "Брекзит". Според него "лъжи и безотговорност" са довели до излизането на Великобритания от ЕС, очаквано в края на месеца.
Френският лидер приканва европейските граждани да отхвърлят националистическите партии, "които не предлагат нищо", на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.
За да отговори на очакванията на гражданите, Макрон обещава да свика "конференция за Европа", която да предложи "всички необходими промени, без никакво табу, включително преразглеждане на договорите".
Френският президент прави редица конкретни предложения за реформи, които да доведат до "европейски ренесанс":

- създаване на "европейска агенция за защита на демокрациите", която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори;
- забрана за финансиране на политически партии от чужди държави;
- криминализиране на езика на омразата и насилието в интернет;
- ангажимент за стриктно спазване на правата и задълженията в Шенгенската зона за свободно движение, за да се гарантират солидарно свободата и сигурността;
- създаване в ЕС обща гранична полиция и служба за предоставяне на убежище, подчинени на Европейски съвет за вътрешна сигурност;
- Европейският съюз да подготви "договор за отбрана и сигурност", който да определи задълженията на страните в ЕС, членуващи и в НАТО;
- въвеждане на "социален щит", който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място. Френският президент пише, че Европа, където бе създадена социалната сигурност, трябва да създаде социален щит за всеки работещ от изток на запад и от север на юг, за да има еднакво заплащане на едно и също работно място и европейска минимална заплата, съобразена с условията във всяка страна, пише БТА.

Ето и целия манифест на френския президент Макрон, публикуван на официалната му страница и преведен на български език:

 

Граждани на Европа,

Ако си давам свободата да се обърна пряко към вас, то не е само в името на историята и на ценностите, които ни обединяват. А защото е неотложно. След няколко седмици европейските избори ще бъдат решаващи за бъдещето на нашия континент.

Никога от Втората световна война насам Европа не е била така необходима. И така застрашена.

"Брекзит" е символ на това. Символ на кризата на Европа, която не съумя да отговори на потребността от закрила на народите, изправени пред тежките трусове на съвременния свят. Но и символ на европейската клопка. И не принадлежността към Европейския съюз е клопката, а лъжата и безотговорността, които могат да го разрушат. Кой каза на британците истината за бъдещето им след "Брекзит"? Кой им спомена, че ше загубят достъпа до европейския пазар? Кой каза какви опасности за мира в Ирландия крие връщането към границата от миналото? Самоизолацията, която проповядват националистите, не предлага нищо; това е афект, но не и проект. Тази клопка застрашава цяла Европа: онези, които използат гнева за своя сметка, с подкрепата на невярна информация, обещават едно и точно обратното.

Пред подобни манипулации ние трябва да останем прави. Горди и трезвомислещи. Първо да кажем какво е Европа. Това е исторически успех: помирението на сринат до основи континент, в първи в историята проект за мир, благоденствие и свобода. Нека никога не забравяме това. Този проект ни закриля и днес: коя страна може да направи нещо сама срещу нападателните кроежи на могъщи държави? Кой може да твърди, че е суверенен, сам, срещу цифровите гиганти? Как бихме устоели на кризите на финансовия капитализъм без еврото, което е сила за целия Съюз? Европа, това са и онези хиляди проекти от всекидневието, които промениха облика на нашите територии, обновена гимназия, ремонтиран път, най-после бърз достъп до интернет. Тази битка е всекидневно усилие, защото Европа, както и мирът винаги могат да ни се отнемат. Във и от името на Франция аз оглавявам усилието неуморно, за да накарам Европа да върви напред и за да защитя нейния модел. Показахме, че онова, за което твърдяха, че е невъзможно, а именно създаването на европейска отбрана или защитата на социалните права, е възможно.

Но трябва да се направи повече и по-бързо. Защото има и друга клопка, клопката на статуквото и на примирението. И когато наблюдават тежките трусове, които люлеят света, гражданите много често ни казват: „Къде е Европа? Какво прави Европа?” В техните очи тя се е превърнала в бездущен пазар. А Европа не е само пазар, тя е проект. Пазарът е нещо полезно, но не бива да ни кара да забравяме, че са необходими граници, които пазят, и ценности, които обединяват. Националистите се заблуждават, когато твърдят, че защитават нашата идентичност, оттегляйки се от Европа; просто защото нас ни обединява, освобождава и защитава европейската цивилизация. Онези, които не желаят каквато и да било промяна, също се заблуждават, защото отказват да видят страховете, които народите ни изпитват, съмненията, които подронват устоите на демокрацията в страните ни. Намираме се в решителен момент за континента ни; момент, когато заедно трябва да пресътворим и политически, и културно формите на нашата цивилизация в един променящ се свят. Това е моментът на Европейското обновление. Ето защо, въставайки срещу затварянето в себе си и срещу разделенията, ви предлагам заедно да извършим това Обновление около три цели на амбициите ни: свобода, защита и напредък.
 
За защитата на свободата

Европейският модел се основава на свободата на човека, разнообразието на мненията и на творчеството. Първата ни свобода е демократичната свобода, свободата да избираме правителствата си тогава, когато на всички избори чужди сили се опитват да наклонят везната на нашия вот. Предлагам създаването на Европейска агенция за защита на демокрацията, която да предоставя европейски експерти на всяка страна член, за да защити тя собствения си избирателен процес срещу кибератаки и манипулации. И в същия дух на независимост трябва да забраним финансирането на европейски политически партии от чужди сили. Трябва да прокудим от интернет чрез европейски правила всяко изразяване на омраза и насилие, защото уважението към индивида е темел на нащата цивилизация на достойнството.
 
За защитата на нашия континент

Основавайки се върху вътрешното помирение, Европейският съюз забравя да обърне поглед към действителността по света. А нито една общност не създава усещане за  принадлежност, ако няма граници, които да защитава. Границата, това е свобода с чувство за сигурност. Това ни налага да преосмислим изцяло Шенгенското пространство: всички онези, които желаят да участват в него, трябва да изпълняват задължения за отговорност (строг граничен контрол) и за солидарност (една и съща политика за убежище и еднакви правила за прием и за отказ). Една обща гранична полиция и европейска служба за убежище, строги задължения за контрол, европейска солидарност, към която всяка страна допринася, подчинена на Европейски съвет за вътрешна сигурност: пред лицето на преселенията аз вярвам в една Европа, която защитава своите граници и отстоява своите ценности.

Същите изисквания трябва да се приложат и към отбраната. От две години насам се постигна значителен напредък, но ние трябва да посочим ясна посока: един договор за отбрана и сигурност трябва да определи нашите необходими задължения при връзка с НАТО и европейските ни съюзници: увеличение на военните разходи, клауза за взаимна защита, която да бъде оперативна, Европейски съвет за сигурност, към който да бъде асоциирано и Обединеното кралство с цел подготовка на колективните ни решения.

Границите ни трябва да подсигуряват и честна конкуренция. Коя световна сила допуска обменът да продължи с онези, които не спазват нито едно от нейните правила ? Не можем да търпим и да мълчим. Трябва да направим реформа на политиката ни в областта на конкуренцията, да положим нови основи на търговската ни политика: да налагаме санкции или да забраним в Европа предприятия, които извършват посегагелство спрямо нашите стратегически интереси и изконни ценности като екологични стандарти, защита на данни или справедливо плашане на данъци; и да заявим при стратегическите производства и обществени поръчки, европейска преференция, както правят нашите американски и китайски конкуренти.
 
Да си възвърнем духа на прогреса

Европа не е второразрядна сила. Цяла Европа е един авангард: тя винаги е могла да определи нормите на прогреса. За целта тя трябва да изведе на преден план проект за конвергенция, а не за конкуренция: Европа, където е създадено социалното осигуряване, трябва да постави за всеки работник от Изтока до Запада и от Севера до Юга социален щит, който да му осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална европейска заплата, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година.

Да подхванем отново нишката на прогреса, означава и да застанем начело на битката за природата. Ще гледаме ли децата си в очите, ако не изплатим и дълга си към климата? Европейският съюз трябва да си постави като амбиция – 0 въглерод - 2050 г., намаление наполовина на пестицидите - 2025 г. И да съобрази своята политика във всяка област с това изискване: Европейска банка за климата, за финансиране на екологичния преход; Европейска санитарна сила за засилване на контрола върху храните ни срещу заплахата от лобитата; независима научна оценка на опасните за околната среда и за здравето вещества... Тази неотложна необходимост трябва да направлява всяко наше действие: от централната банка до Европейската комисия, от европейския бюджет до инвестиционния план за Европа, климатът трябва да бъде правомощие на всяка наша институция.

Напредък и свобода, това е да можеш да живееш от труда си: за да се създават работни места, Европа трябва да действа изпреварващо. За това тя трябва не само да регулира гигантите в цифровия свят, създавайки европейски надзор над големите платформи (ускорено санкциониране на нарушенията на конкуренцията, прозрачност на алгоритмите им...), но и като финансира новостите, предоставайки на Новия европейски съвет за иновации бюджет, сравним с бюджета на Съединените щати, за да застане начело на всеки технологичен пробив като изкуствения интелект...

Европа, която вижда мястото си в света, трябва да бъде обърната към Африка, с която трябва да сключим пакт за бъдеще. Осигурявайки обща съдба, подкрепяйки  нейното развитие  с амбиция, а не в отбрана: инвестиции, партньорство между университети, образование за момичетата...

Свобода, защита, напредък. Върху тези стълбове трябва да изградим Европейското обновление. Не можем да оставим националисти без решение да си служат с гнева на народите. Не можем да бъдем сомнамбулите на омърлушена Европа. Не можем да се оставим на рутината и да си опяваме все едно и също. Европейският хуманизъм е строго изискване за действие. Навсякъде гражданите настояват да участват в промяната. Нека създадем за целта до края на тази година с представители на европейските институции и на държавите Конференция за Европа и там да бъдат предложени всички необходими промени в политическия ни проект, без забранени теми, пък било то и темата за преразглеждане на договорите. Тя трябва да привлече групи от граждани, да изслушва представители на академичните среди, на духовните общности. Тя ще определи пътна карта за Европейския съюз, като преведе в конкретни действия тези основни приоритети. Между нас ще има разногласия, но по-добре ли е застинала неподвижна Европа от Европа, която панякога напредва с различен ритъм, но остава отворена към всички?

В такава Европа народите отново, същински, ще поемат контрола върху съдбините си; в такава Европа, сигурен съм в това, Обединеното кралство ще намери своето подобаващо място.

Граждани на Европа, безизходицата на "Брекзит" е урок за всички. Да излезем от тази клопка, да дадем смисъла на наближаващите избори и на нашия проект. Вие сте тези, които ще решат дали Европа, ценностите на напредък, чийто носител е тя, трябва да бъде нещо повече от затворена в скоби част от историята. Това е изборът, който ви предлагам, за да очертаем заедно пътя към Европейско обновление.

Emmanuel Macron

Европейската комисия приветства днес предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за промени в ЕС и отбеляза, че самата тя е автор на повечето от изложените идеи.
От 2014 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и неговият екип работят за европейското възраждане, заяви говорител на институцията. В тези усилия имахме постоянната подкрепа на Франция и президента Макрон, добави той.
По неговите думи някои от идеите на Макрон съвпадат с предложенията на ЕК - за усилена охрана на външните граници на ЕС, за укрепване на агенцията за миграцията, за обособяването на общ бюджет за проекти в отбраната, за проверка на външните стратегически инвестиции, за защита на изборите от външно влияние и за пълна прозрачност на финансирането на партиите. Говорителят посочи също предприетите усилия за защита на интернет от разпространението на терористична пропаганда, въвеждането на правила за равно заплащане за еднакъв труд, действията в областта на енергийния преход. Той отбеляза, че ЕС вече разполага с агенция за храните.
За европейското възраждане ЕК и Франция водят една и съща борба. Всяко обсъждане на възможността за преразглеждане на европейските договори е обща работа на държавите от ЕС, допълни говорителят.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес, че външни влияния са отговорни за решението на Великобритания да напусне ЕС. Той направи този коментар по повод предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за промени в ЕС и за укрепването на Общността.
Изцяло подкрепям начина на мислене на президента Макрон, посочи Туск. Нашата най-голяма свобода е демокрацията - свободата да избираме кой ни ръководи, докато външни сили опитват да повлияят на нашите решения във всички избори, цитира той изложението на френския президент. Има външни сили против ЕС, които се стараят - открито или тайно - да влияят на европейския демократичен избор и така стана с Брекзит и други европейски кампании, поясни Туск.
Той предупреди, че това може да се случи отново на изборите за евродепутати през май. Затова призовавам всички, които ги е грижа за ЕС, да работят в тясно сътрудничество до изборите и след това. Не позволявайте политически партии, финансирани от външни и враждебни сили, да решават основните задачи пред ЕС и да определят ръководителите на общностните институции. Не можем да чакаме възраждането на Европа, то трябва да започне сега, добави Туск, цитиран от БТА.

Коментари

м,даа

Всички тези предложения водят до едно и показване на едно, единствено нещо - ЕС трябва час по-скоро да стане КОНФЕДЕРАЦИЯ като Швейцария. За да няма дисбаланси в развитието - т.е, да се премахнат местните мафии! Как мислите ще реагира банкянската камарила, когато я задължат да плаща заплати като френските или им наложат западна гранична полиция! Ами всичките тези неща действат в Швейцария. И всеки си говори своя език. Само, че администрацията, полицията и други такива, говорят и на четирите им езика, плюс английски. А как ще накарате немец да учи български!
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

Преференции както правят САЩ

Преференции както правят САЩ и Китай. Браво за примера. Значи Тръмп е прав. Но като говори за националисти има ли пред вид и Орбан, и как ще се гласува от фр. европр. при обсъждане на неговото изключване. Всичко е написано европатриотично и еврохуманно по френски патетично, много от казаното е справедливо, но си мисля, че тук нашите управляващи като го прочетат ще си го преместят от единия крачол в другия. Същото ще бъде в Унгария, Чехия, малко ще се развълнува Полша, а другите ще погледнат прагматично. Особено ще се забавляват нацитата ни във властта.
 's picture

Rhapsody of fire

Доста публицистично, но по същество вярно

Доста публицистично, но по същество вярно и в правилна посока. Това ще е бавен процес и най-важното е да не се спира и отстъпва назад.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.