Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че мигрантската криза в Европа може да се повтори с още по-голяма сила и че миграционните въпроси трябва да се решават не от Европейската комисия, а от нов орган с участието на вътрешните министри на страните от Шенгенското пространство. 

"Всичко, което наблюдавахме от 2015 г., ще се случи отново с по-голяма сила", каза Орбан в публикувано днес интервю за германския в. "Велт", цитирано от ТАСС, съобщи БТА. Той призна, че между властите на Унгария и Германия съществуват разногласия по въпросите на миграцията.

"Охлаждането в политическите отношения възникна единствено заради миграцията. Ние настояваме на правото на самоотбрана на всяка нация, германците следват друга философия", каза Орбан.

Според унгарския премиер трябва по модела на Еврогрупата да се създаде съвет на вътрешните министри на страните, между които няма граничен контрол. 

"Вътрешните министри на страните от Шенгенското пространство трябва да създадат силен орган, където може да се решават съответните въпроси, както го правят експертите, а не политиците", заяви Орбан.

Той също така заяви, че властите на Унгария ще продължат кампанията на разпространяване на плакати с ликовете на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на финансиста Джордж Сорос, придружени от надписи като "Те искат да въведат задължителни квоти за разселване на мигранти", "Те искат да отслабят държавите от ЕС" и "Кой знае какво още готви Брюксел?" Орбан съобщи, че скоро ще се появят и плакати с лицето на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Тази кампания протича в Унгария преди изборите за Европейски парламент през май.