Първият в света по бридж - норвежецът Гаир Хелгемо, е отстранен за 1 година от играта заради забранени вещества, съобщи в. "Гардиън".

Хелгемо представлявал Монако на световното по бридж в Орландо миналата година, когато тестовете установили положителна проба за синтетичен тестостерон и лекарството за фертилност при жените кломифен. 

Световната федерация по бридж отнема всички титли, медали и точки от 2018-а на норвежеца. 

Странното в случая е, че двете вещества нямат никакъв ефект върху играта на карти. Причината те да са забранени е, че Световната федерация по бридж е кандидат за олимпийските игри. А в тях всеки спорт има един и същи списък за забранени вещества. 

"Негова отговорност е да не взима субстанции, които са в списъка със забранени вещества, макар че в този случай те не влияят на бриджа. Съчувствам на Гаир в тази ситуация и се надявам, че той ще се върне по-силен", обяснява Кари-Ан Опсел, президентска на Норвежката федерация по бридж. 

Всеки спорт, който кандидатства за участие в олимпийските игри, минава за тестови период на правилата на Международния олимпийски комитет. Допинговият списък е единият казус, другият е разделянето на мъже и жени. В бриджа, както и в шаха, топ-играчите са мъже, но турнирите всъщност са или за жени, или отворени и за двата пола.

Комбинацията от вещества, които Хелгемо е вземал, се ползва обикновено за третиране на проблеми с ерекцията.