"Ние от ВМРО казахме, че след като нашите коалиционни партньори не могат да се съберат и организират, за да проведем един сериозен разговор по темата евроизбори, ние си образуваме свой предизборен щаб и започваме кампания."

Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов тази сутрин по бТВ.

„Ако НФСБ желаят да се включат към разговора, са добре дошли“, посочи Каракачанов.

„Нали се сещате, че вече сме 2 март и до 2 май няма как да се чакаме да си говорим. Ако колегите желаят да участваме заедно на евроизборите, нека да бъдат така добри на следващия коалиционен съвет, първо да дойдат и след това да се държат конструктивно“, заяви лидерът на ВМРО.

По думите му, след като има няколко кандидатури за евролистата, е по-добре да се направят вътрешни избори и там да се види какво ще кажат избирателите на „Обединени патриоти“.

Попитан за мястото на Атака в разговорите, Каракачанов отговори:

„Ако забелязвате, позицията на НФСБ говори за Патриотичния фронт. В момента има коалиция на „Обединени патриоти“.

Той коментира, че най-добрият вариант е коалицията на „Обединени патриоти“ да се яви заедно, но за това нещо трябва да има желание и от трите политически формации.

„След като ВМРО беше инициатор на редица срещи, които по една или друга причина не се състояха, ние не може да чакаме. След като има повече от един кандидат, вместо да разговаряме по темата – кой да бъде водач на листата, е най-добре да направим едни вътрешни избори“, изтъкна министърът на отбраната.

„Аз мисля, че евроизборите не могат да са причина да се развали управлението на страната. Коалиция „Обединени патриоти“ в парламента има 27 депутати и те подкрепят правителството на премиера Бойко Борисов. Как ще се явим на изборите - дали заедно или поотделно, зависи от нашия ум и разум. Умното и разумното е без значение кой се явява на евроизборите, коалицията на „Обединени патриоти“, заедно с парламентарната група на ГЕРБ да продължат да управляват страната“, допълни той.

На въпрос за командировката на Александър Сабанов от „Обединени патриоти“ за Изложение за лов и риболов в Залцбург, Каракачанов заяви, че не е председател на парламента, нито командирова депутатите и за това не може да коментира ситуацията.

Попитан дали е притеснен от това, че президент и премиер водят различна политика във външнополитически план, той коментира, че правителството води абсолютно балансирана политика.

„Както виждате, когато една немалка част от нашите партньори в НАТО и в ЕС започнаха да гонят руски дипломати, България не го направи. В същото време, България се опитва да развива пълноценно своите икономически отношения с Русия, без това да ни пречи да бъдем членове на ЕС и НАТО“, заяви Каракачанов.

„За пореден път в Брюксел наблюдаваме една риторика, която е двоен стандарт, защото от една страна някои европейски държави говорят много ярко против Русия, а в същото време виждаме, че те реализират огромни инвестиционни проекти за милиарди и си развиват икономическите отношения. Значи за някои големи европейски държави може, а за България не може. Каква е логиката?“, посочи министърът на отбраната.

Той добави още, че България преди всичко трябва да следва своя национален интерес.