Руският външен министър Сергей Лавров в петък обвини САЩ, че се опитват нелегално да въоръжат опозицията на президента Николас Мадуро и обеща, че страната му "категорично ще противодейства на намесата във вътрешните работи на Венецуела". 

"Венцуела е стратегическа партньорка на Русия", каза Лавров днес, приемайки в Москва вицепрезидентката на Венецуела Делси Родригес. "С вас сътрудничим много тясно и координираме нашите действия на международната арена. Сега това  добива особено значение в условията, когато Венецуела е изправена пред фронтално настъпление, непрекъсната намеса във вътрешните работи".

"Категорично ще противодействаме на подобни опити и ще отстояваме идеалите, нормите и принципите на Устава на ООН", добави той, цитиран от ТАСС.

Лавров каза, че САЩ подготвят в съседни на Венецуела страни паравоенни формирования с цел да дестабилизират страната. Русия има сведения, че САЩ се готвят да купят от източноевропейска държава минохвъргачки, преносими зенитноракетни комплекси, стрелково оръжие и муниции и да ги доставят близо до Венецуела с помощта на авиокомпания от "абсолютно послушен на САЩ режим от постсъветското пространство".

 "Съседите на Венцсуела, в частност Бразилия и Колумбия, заявиха, че няма по никакъв начин да подкрепят планове за въоръжено нахлуване в тази страна - каза също Лавров. - Ако съседите на Венецуела узържат на думата си и строго стоят на тази позиция, то, навярно, американските планове няма да се осъществят".

Родригес каза, че Венецуела ще купува дефицитните на територията и храни и лекарства от Русия и че е готова да плати $2,5 млрд. за това, но няма как да ги получи заради морската блокада край бреговете й, предаде ТАСС. Агенцията цитира Родригес да заявява следното: 

"Венецуела може да получи необходимото финансиране за заплащане на своите хранителни продуки и медикаменти. Говорихме с международната контактна група на Европейския съюз, с представители на Уругвай, предадохме им списък на продукти, които сме готови да платим, примерно за $2,5 млрд., но за това у нас трябва да постъпят храни и медикаменти. Сега има морска блокада, котято не позволява всичко това да се превози на територията Венецуела".

Междувременно Мадуро нареди да бъде закрит офисът на националнат нефтодобивна компания PDVSA в Лисабон, Португалия и да бъде преместен в Москва, съобщи ТАСС.

Русия и Китай са главните международни кредитори на Венецуела, а Русия е и главният доставчик на оръжие за режима на Мадуро. Той изплаща дълговете на страната със суров петрол. Петролът е източник на 96 на сто от външните приходи на Венецуела, но тя загуби голяма част от тях заради санкциите на САЩ, където отива половината от износа на тази суровина. Добивът на петрол във Венецуела намаля с 40 на сто от 2017 до 2018 г.