Външно министерство работи за откриване на българско консулство в Барселона. Това обещава в отговор на депутатски въпрос вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Вече има и петиция на наши съграждани в Испания, които настояват за откриване на консулска служба там. 

„Още в началото на тази година възложихме на посолството в Мадрид да проучи и да представи информация за възможностите за откриване на консулско представителство в Барселона, като се отчитат и спецификите на политическата обстановка в област Каталуня“, заявява Захариева. 

Според намеренията на външно министерство, новата дипломатическа мисия трябва да обхваща освен град Барселона (област Каталуня) и автономните области Арагон и Навара. 

„По пофициални данни, на НСИ (Националния сатиститчески институт, бел. ред.) на Кралство Испания, регистрираните българи в тези региони са 21 722 - Каталуня – 11 239, Навара – 5820 и Арагон – 4663). В чисто географски план, подобен консулски кръг би покривал цяла Североизточна и някои части от Испания“, посочва вицепремиерът. 

Освен голямата българска общност, която цивее в Каталуния през 2018 г. автономната област е била посетена и от близо 30 100 български туристи. Външно министерство очаква при евентуално отваряне на консулска служба в град Барселона, освен българите в Каталуня, Навара и Арагон, към нея да се насочат и нашите сънародни от Княжество Андора и Южна Франция.