Четири сдружения подкрепиха днес номинацията на Валери Симеонов за водач на листа за предстоящите евроизбори. Зад кандидатурата на лидера на НФСБ застанаха Национално сдружение "Българската домашна ракия", Национална асоциация "Българско Черноморие", Национално сдружение "Защита собствениците на имоти" и Сдружение "Обединен селски район".

За това се похвалиха от НФСБ. Подкрепата на всички тези организации не е случайна. Тя се крие в законодателната дейност на Симеонов и партията му - в полза на секторите, които те представляват.

"Като вицепремиер той се ангажира изключително много с проблемите на Българското Черноморие. Нещо повече – Валери Симеонов беше единственият политик, който застана срещу двойните стандарти и потърси справедливост, въвеждайки ред – както за шума, така и за плажовете, и устройството на териториите", заяви председателят на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев.

По думите му Валери Симеонов е политикът, който ясно и последователно е показал с действия, че подкрепя малкия и среден бизнес, малките и средни собственици на имоти.

"Водейки се от това, че "По делата ще ги познаем", ние смятаме, че г-н Симеонов ще продължи да работи така и в Европейския парламент  - срещу двойните стандарти, какъвто беше случаят с пакта за мобилност", заяви още Канариев.

Строителство, имоти и една поправка

Тази заявена подкрепа не е изненада. Сдружението, което Канариев представлява, е създадено от собственици на хотели, ресторанти, атракциони и земи по морето. Въпросната организация горещо подкрепяше инициативата на НФСБ за промяна в Закона за опазване на земеделските земи. Както е известно, партията на Симеонов на няколко пъти се опита да направи изменения в закона в посока на по-лесното застрояване на тези земи и накрая успя - чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за посевите - с поправки, направени устно и в последния момент. Поправката доведе до хаос в земеделската комисия и при гласуването в зала. В последствие и до президентско вето. Което бе преодоляно.

Здравко Младенов от "Защита собствениците на имоти" също заяви подкрепата на сдружението за Валери Симеонов като водач на листа на предстоящите евроизбори, защото той показал, че е "политик, който реално е доказал, че помага на хората".

От стената с Турция до цената на тока

Мотиви, извън свързаните с домашната ракия, изтъкнаха и от едноименната асоциация.

"Подкрепяме номинацията на Валери Симеонов, защото той показа с действия, че във всяка една ситуация защитава българския национален интерес – изграждането на оградата по границата с Турция е само един от примерите. Всички видяхме как това ограничи до минимум притока на нелегални имигранти", посочи председателят на УС на "Българската домашна ракия" Андон Андонов. 

Андон Андонов беше категоричен, че лидерът на НФСБ е показал с действия как може и трябва да се защитава средния и малък бизнес в България. Той припомни и факта, че Валери Симеонов е положил сериозни усилия цената на тока да не се повишава и вече няколко години това не се допуска. "Затова смятаме, че той трябва да отиде в Брюксел, за да продължи да защитава българските национални интереси", заключи Андон Андонов.

По думите му защитата на правата и интересите на българските общности зад граница е следващият им аргумент, защото Валери Симеонов е човекът, ангажирал се сериозно със защита на правата на нашите сънародници в Западните покрайнини и Украйна.

Спасяването на малките ракиджийници

Въпреки че Андонов не го изтъкна, Симонов има основна роля в спасяването на малките ракиджийници преди няколко години. По предложение на НФСБ парламентът върна старите по-олекотени правила за малките казани. През 2015 година бе решено, че в домашни условия можем да варим до 500 литра. С измененията на Симеонов литрите бяха върнати до 1000.

Все по-малко вероятно е Обединени патриоти да се явят заедно на изборите, особено след като вчера ВМРО обяви, че ще се яви сама и ще издигне за водач на листа сегашния си евродепутат Ангел Джамбазки. От НФСБ заявиха преди няколко седмици, че също може да се явят сами, а номинацията на Симеонов от структурите на партията дойде малко след това.