Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Очаквам българското правителството да материализира визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България, а не да ставаме заложник на чужди интереси."

Такъв коментар направи президентът Румен Радев от Кошице. Той се намира в словашкия град на регионална среща, част от инициативата "Букурещ Б9".  В нея участват президентите на България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария. На обсъжданията им се очаква и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Събитието е част от инициативите по повод 70-ата годишнина на НАТО и влизането в алианса на шест от деветте държави на срещата в НАТО преди близо 15 години, на 29 март 2004 г. (Полша, Чехия и Унгария стават част от НАТО пет години преди това - през 1999 г.).

Медведев се очаква на посещение в България на 4 и 5 март по покана на Бойко Борисов. От пресцентъра на правителството уточниха, че двамата ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна, са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма.

Радев уточни от Кошице и че по време на срещата е трябвало да бъде приета декларация. В нея той установил, че има текстове, които "застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес".

"Направих необходимото проблемните текстове да бъдат изкарани от декларацията", каза още Радев, цитиран от прессекретариата си.

Според него не трябвало "да допускаме друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти". 

"Ако в декларацията присъстваше упоменаване на руски енергийни проекти, то щеше да засегне всички. Сега го няма. В конкретния български случай, това можеше да засегне Турски поток. Но и всеки друг бъдещ.", заяви пред Клуб Z високопоставен източник от президентската администрация. 

 

В прессъобщението на институцията се цитира изказване на президента, в което той обяснява, че по време на конференцията във формат Б9 е установил текстове, които "застрашават реализацията на важни инфраструктурни проекти от наш национален интерес". Той е направил необходимото да бъдат извадени от декларацията на форума.

НАТО има достатъчно механизми за изработване на единна политика, докато регионалният формат изостря риториката, което не кореспондира с политиката на сдържане и диалог, възприета от Алианса. Неформалната инициатива Б9 не трябва да се отдалечава от замисъла си и дори да създава рискове за интересите на деветте държави членки, отивайки отвъд приетите от всички 29 съюзници подходи, каза още Радев.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

бе я си гледай парадите и

бе я си гледай парадите и ръкомаханията !

ген. Решетников

е доволен от човека си.

Среща?

Че ББ ще се среща ли с Мечката? Не е ли достатъчно да минат с едно протоколно ръкостискане?
 's picture

Бобо

Летящия каиш

Да не сме зависими от чужди интереси .... ами ти бе Каиш , ти да пръднеш не можеш без да питаш Решетников .... Намерил кой да говори за зависимости .
 's picture

смехурко

Изявата на Радев

Все си мисля, че ако беше резултат от руска намеса, щеше да е малко по-интелигентно направено. Струва ми се, че е Крушовишки сценарий и затова е доста идиотски.

Дайте опасните текстове?

Дайте да прочетем от какво ни е спасил този червен президент?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.