Британският парламент ще има възможност да гласува днес пет от общо 12 внесени предложения за поправки в плана на премиера Тереза Мей за "Брекзит", съобщи председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу, цитиран от Ройтерс и БТА.
Бъркоу заяви, че е избрал поправка, предложена от Лейбъристката партия, предвиждаща правителството да приеме плана на опозиционната политическа сила за Брекзит, включително постоянен митнически съюз с ЕС.
Сред другите избрани предложения е правителството да изключи излизането без споразумение, както и да добие законова форма обещанието на Мей парламентът да има възможност до средата на месец март да подкрепи споразумението на премиера, излизане от ЕС без споразумение или отлагане на "Брекзит".
Всяка една от поправките ще бъде подложена на отделно гласуване, а процедурата по гласуване ще протече тази вечер от 19 ч. (по Гринуич, 21 часа българско време) нататък. Депутатът, предложил всяка от поправките, има право да я оттегли и тя да не бъде гласувана.

Меркел и Макрон се разделят сърдечно след среща в Елисейския дворец днес, 27 февруари 2019 г.

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е готов да разгледа молба за отлагане на датата за Брекзит от Лондон, ако тя бъде мотивирана. Той допълни, че е "настъпил моментът британците да направят своя избор", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Ако британците имат нужда от повече време, ние можем да разгледаме молба за удължаване на крайния срок - ако тя бъде мотивирана от нови решения на британците. Но ние не можем в никакъв случай да приемем удължаване без ясна перспектива по набелязаната цел", каза Макрон на обща пресконференция с гостуващата му канцлерка на Германия Ангела Меркел.
"Ако британците се нуждаят от повече време, няма да им откажем, но ние се стремим към нехаотичен "Брекзит", към излизане на Великобритания от ЕС със сделка", допълни той.

Според Меркел ЕС продължава да смята, че постигнатото миналата година споразумение за "Брекзит" с Великобритания е актуално, но ако на Лондон му е нужно повече време, за да го утвърди, това време ще му бъде отпуснато, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние сме напълно съгласни, че споразумението е актуално и аз говорих за това неотдавна в Шарм ел Шейх с британския премиер Тереза Мей. Ако на Великобритания й е нужно още малко време, ние, разбира се, няма да се противопоставим на това", заяви Меркел.

Планираната дата за "Брекзит" е 29 март, но досега Тереза Мей не успя си осигури подкрепата на мнозинството парламентаристи за договорената от нея сделка, припомня ТАСС.
Тази вечер Мей ще внесе за дебати и гласуване в парламента проект на решение за удължаване на преговорите с Брюксел и същевременно ще предложи механизъм за отлагане във времето на датата на развода в случай на провал на преговорите, допълва Франс прес.
Сутринта главният преговарящ за Брекзит в ЕК Мишел Барние каза, че евентуално отлагане на датата за "Брекзит" е възможно при условие, че британците обяснят за какво искат да използват допълнителното време.