Кой знае истината колко е дупката в КТБ, кой е предизвикал кризата и какво следва оттук нататък? На тези въпроси опитаха да си дадат отговори на неформална среща в т. нар. формат „4+2“ работодатели, синдикати и финансисти при главния прокурор Сотир Цацаров. 

„Веднага мога да ви кажа, че не става въпрос нито за 7 млрд., нито за 5 млрд. Става въпрос за много по-малко. Цялата банка е била с баланс 7 млрд, очевидно е, че 1,3 млрд. има в момента в наличност. Очевидно, че останалите все нещо струват – всичките вложения. В никакъв случай няма да е 90 на сто загуба, както се вързаха някои да съобщят по вестниците“, каза на излизане от срещата финансистът Емил Хърсев. 
Но допълни иронично, че големината на самата „дупка“ е „една поверителна информация, достъп до която имат органите на надзора.“

Срещата, към която се присъединиха и Вежди Рашидов, че и адвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов, започна 
с интрига дори кой я е организирал. От прокуратурата се разбра, че гостите са помолили да бъдат приети, а шефът на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев уточни, че се чул с главния прокурор  във връзка с негови изявления от последните дни и го поканил в БСК. "Тази сутрин те помолиха да променим мястото на срещата", каза шефът на "Овергаз".

Дончев обобщи, че са изказани откровени мнения в търсене на възможност за действия за спазване на законите, което е отговорност на прокуратурата. Дончев каза още, че всички са заинтересовани от спасяване на банката като бизнес:

„Ние не твърдим, че всички действия, извършени през последните 4-5 г . в тази банка са били законосъобразни и че не могат да бъдат упреквани. Но ние държим банката да бъде съхранена като бизнес. В тази насока си обещахме по-нататъшни срещи и разговори."

Съвсем очевидно големият отсъстващ беше БНБ, но Дончев дипломатично подчерта, че очаква най-полезният резултат от срещата да е евентуален старт на диалог между тях и експертите на държавната банка и нейния управителен съвет.

„Диалог за онова, което се случва в момента, или по-точно за онова, което не се случва в момента – то е най-голямата тревога на всички нас. Няма друг орган освен БНБ, който има отговорности и може да предприеме действия в посоката, за която говорим. За съжаление, ние не виждаме такива действия.“

Той уточни, че ако не до края на тази седмица, то в началото не следващата все пак се надява експертите от частния бизнес да имат възможност да разговарят с членовете на УС на държавната банка и преди всичко с гуверньора.

Както Клуб Z вече писа, Дончев пръв съобщи и че Сотир Цацаров е имал днес разговор с Иван Искров и с министър Румен Порожанов, на който шефът на БНБ е обещал ясен доклад за състоянието на КТБ на 21 септември.

На въпрос какво е казал Цацаров - ще повдигне ли обвинения, ще свали ли други, ще бъде ли спасена банката, Дончев каза:

„Не. Той изрази ясна позиция, че би приветствал и подкрепял всякакви усилия към спасяване на банката като бизнес, като дейност.“

Стана ясно обаче, че никой няма конкретен план, а Дончев недвусмислено намекна, че се оказали „малко по-широк състав, отколкото предвиждахме и когато 10 човека вземат думата, разговорът...“

Дончев поясни и че Сотир Цацаров не е назовавал какви са причините според него, за да се стигне до кризата.

„По-скоро ние се опитахме да бъдем достатъчно откровени и да разсъждаваме на глас какво най-вероятно е довело да състоянието на банката.“     

На въпрос как разчита изказването на Цацаров (при посещението му в Мизия, б.а.), че трябва да се надскочи законът, Дончев поясни само, ча като гражданин смята, че законите не трябва да се надскачат. 

А дали вече не е твърде късно да се спасява КТБ? "От ден на ден става все по-късно. И в даден момент ще бъде безвъзвратно", каза председателят на БСК.

На въпроса, кое тогава е това, което не е направено, Дончев директно каза:

„А кое е онова, което е свършено, за да се спасява банката?! Ние категорично не вярваме, че банката беше в лошо състояние на 21 юни, когато беше наложен този особен надзор.

Категорично вярвам, че ако не бъде спасена, загубите на обществото ще бъдат много по-големи. До вчера поне бях на категорично мнение, че не трябва да се използват публични финанси. За съжаление, за два месеца след като банката не функционира нормално, ние се опасяваме, че ситуацията там от ден на ден става все по-лоша. Очевидно е, че вече без публични финанси няма как да се случи. Въпросът е дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси вече няма да помогнат.“

Дончев не отговори и на въпроса в действията на БНБ ли е "заровено кучето", с обяснението, че ако каже, че някой не спазва законите, го обвинява, че е престъпник.

"Аз не искам това да кажа по адрес на УС на БНБ. Но е факт, че обществото няма диалог с БНБ и с УС. Факт е, че освен онази първа пресконференция, нищо друго не се случи.

При всички случаи има умисъл в действията срещу тази банка и очевидно е, че има организатори на тези действия."

На въпрос кои са те, той каза: „Е, откъде да знаем? Аз допускам същото това, което и вие.“

Оказа се, че Вежди Рашидов като цяло е доволен от срещата с главния прокурор, но и на него му убягва името на конкретния виновник за ситуацията:

„С главния прокурор сме разговаряли да прилага законите – каза Рашидов, който е организатор на комитет за защита на вложителите. - Защото цялата тази история е с много нарушаване на закони и правила в държавата.

Главният прокурор най-накрая пое една ясна позиция като държавен магистрат. Чест му прави, защото в крайна сметка той е главен прокурор на българската държава. На вложителите им крадат парите – аз го натяквавм, - те не си крадат парите сами, а ние за това не говорим – и медии, и държава. 

Затова е прокурорът, да установят кои са престъпниците. Въпреки, че те са публични и всички ги знаят." 

На въпрос кои са те, Рашидов уточни:

"Това, което се говори, да се платят гарантираните влогове, много радва някои хора от ДПС. Това значи фалит за банката. И тогава, като платят 2 милиарда на хората – по 100 000 евро, за 10 милиарда активи ще бъдат прибрани. И всички искат това.
- Кои?
- Този, който разклати банката... Всички знаете кой е."

Запитан оптимист ли е, скулпторът, който многократно е казвал, че е изгубил спестяванията от целия си живот в КТБ, заключи, че не е оптимист за нищо в тая държава. 

Българите сме такива – не си дават сметка, че хората, които печелят пари и плащат данъци, пълнят бюджета. А викат: Хак им е! Но не си дават сметка, че казват: Хак ни е! Защото утре ще питам, когато българинът се демотивира и започне и той като тарикатите да си ги изкарва по офшорни фирми, да не си влага парите в държавата, да не си плаща данъците... Ще питам откъде ще има за пенсии в кофичката пари?! Тези пари са от големите данъкоплатци, не са от хората, които много услужливо днеска говорят по телевизиитге, че са данъкоплатци, а плащат само данък смет.