Издателска група „Просвета“ внесе за одобрение в МОН новите учебници за 10. клас, които ще влязат в употреба от следващата учебна 2019/2020 година. Освен печатен всеки учебник има и електронен вариант, който изцяло покрива изискванията на МОН за съдържание и отговаря на учебната програма.

Досега „Просвета“ предлагаше електронни учебници за ученици от 1. до 9. клас, но от тази есен по тях могат да учат и десетокласниците, на които им предстои и национално външно оценяване в края на учебната година. Досегашната работа в училище с електронните учебници показва, че те се приемат с изключителен интерес, защото съдържат видеоклипове, интерактивни упражнения, задачи, образователни игри.

Новите учебници са по всички изучавани в училище учебни предмети, а по български език, биология и здравно образование и изобразително изкуство са представени по два проекта, дело на различни авторски колективи.

За десетокласниците „Просвета“ предлага и учебници по английски, немски, руски и френски език, които вече са одобрени от МОН.

Според постановление на Министерския съвет в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование право на безплатни учебници или учебни комплекти по общообразователните учебни предмети имат само учениците от 1. до 7. клас. Учебниците след 8. клас се купуват. На пазара новите учебници за 10. клас ще излязат преди 15 септември.