Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма промяна в нагласите за предстоящите евроизбори. Разликата между ГЕРБ и БСП си стои около един процент (18,7 на сто срещу 17,4 на сто), такава каквато беше и през януари. Третата политическа сила, която със сигурност ще е представена в Европейския парламента, все така е ДПС (6,5%). Спадът при "Обединените патриоти" спира, но те все още са под въпрос с 3,8 на сто. За "Демократична България" биха гласували 2,3 на сто.

Това сочат актуалните за февруари данни от национално представително изследване на агенция "Тренд". То е проведено между 5 и 13 февруари* 

От "Тренд" уточняват, че по-голямата част от проучването е направено преди промените в Изборния кодекс, които повишиха градуса на политическото и обществено напрежение.

"Проучването ни през март ще покаже дали промените в изборните правила и последвалите събития ще дадат отражение върху партийните предпочитания на българите", допълват от агенцията.

Изследването съответно не отчита и напускането на парламента от страна на БСП и дали това се отразява на електоралните нагласи на избирателите спрямо соцпартията.

Мобилизация на твърдите ядра на ГЕРБ и БСП

За над половината от всички българи (54%), предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, като сборът от опциите „изключително важни“ и „по-скоро важни“ сред привържениците на двете големи партии е близо 80%. Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори. Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации.

Институциите: парламентът е на дъното, омбудсманът с 63 на сто положителни оценки

Народното събрание е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%), а съдът с най-ниски положителни (20%).

Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите за раотата на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни). Омбудсманът и президентът са единствените две институции, при които одобрението е над 50 на сто.

22% оценяват положително прокуратурата, над половината - 56%, са на обратното мнение.

Правителството запазва и през този месец съотношението на отрицателни спрямо положителни оценки. Под една трета - 28 на сто, харесват кабинета. Неодобрение към работата му изразяват 59 на сто.

Армията и Българската православна църква получават повече одобрителни оценки отколкото негативни. 47%, харесват армията, 31% - не. БПЦ се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от анкетираните срещу малко над една пета (21%), които не я одобряват.

 

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1007 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 5-13 февруари 2019 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%
Ключови думи

Коментари

Хм

"Социолози на повикване"... - А Тренд? Кой кой е в „Тренд“: Евелина Славкова идва от ИМП /Борислав Цеков/ Димитър Ганев идва от „Галъп“ Анастас Стефанов – млад аспирант на доц. д-р Мария Пиргова

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.