Всички погледи вече са насочени към церемонията за"Оскар"-ите. От Би Би Си са събрали любопитни факти около филмите, които са основните претенденти за най-престижните филмови награди:

- Лейди Гага навремето приема сценичния си псевдоним от хитовото парче Radio Gaga на "Куин", тъй като по думите ѝ "обожава бандата". Над десетилетие след като се изстрелва към върховете на славата, ексцентричната поп певица попада в пряка надпревара с "Куин". Лейди Гага е звездата на музикалната драма "Роди се звезда", която ще се съревновава за топ отличието с биографичния филм за британската рок формация и фронтмена ѝ Фреди Меркюри "Бохемска рапсодия".

Лейди Гага взе "Златен глобус" за най-добра песен. С голяма сигурност може да се твърди, че в тази категория ще се тръгне и с "Оскар".

- За трети път Крисчън Бейл и Ейми Адамс участват заедно във филм, за който получават номинации за "Оскар". Тази година Бейл и Адамс са номинирани за превъплъщенията си в образите на Дик и Лин Чейни във "Вице" ("Vice"). Предишните два филма, в които те си партнират и впоследствие получават номинации за "Оскар" са "Боецът" (2010) и "Американска схема" (2013). Само Крисчън Бейл печели заветното отличие - за най-добър актьор в поддържаща роля за "Боецът". 

- Бейл е роден на една и съща дата - 30 януари, с персонажа си във "Вице" Дик Чейни.

Кадър от "Вице".

- Махершала Али, смятан за фаворит за спечелването на тазгодишния "Оскар" за поддържащ актьор с ролята си в "Зелената книга", има всички шансове да триумфира отново в същата категория, в която преди две години беше отличен за изпълнението си в "Лунна светлина". Ако пак отнесе статуетката у дома, Али ще стане актьорът, спечелил най-бързо наградите в една и съща категория след Том Ханкс. Ханкс беше удостоен с актьорски "Оскар" за "Филаделфия" (1993) и "Форест Гъмп" (1994). 

- Глен Клоуз понастоящем е носителка на "съмнителната" титла за актрисата с най-много номинации за "Оскар" без победа. Тази година обаче нещата за 71-годишната ветеранка могат да се променят - Клоуз е сочена за фаворит за приза за главна женска роля с изпълнението си във филма "Съпругата". 

Дали една от най-емблематичните актриси на Холивуд Глен Клоуз след множество номинации най-накрая ще получи "Оскар" за ролята си в "Съпругата"?

- В категориите за най-добър актьор и най-добър актьор в поддържаща роля четирима от петимата номинирани се превъплъщават в образите на действителни личности, сред които Фреди Меркюри, Винсент ван Гог, Дик Чейни, Джордж У. Буш, Дон Шърли. Само Брадли Купър и Сам Елиът играят измислени персонажи в "Роди се звезда". 

Рами Малек като Фреди Меркюри.

- С филма "Рома" мексиканката Ялица Апарисио прави актьорския си дебют и изненадващо получава номинация за "Оскар" в категорията за главна женска роля. Преди нея за най-добра актриса в качеството си на дебютантки пред камерата са номинирани Кувенжане Уолис за "Зверовете от дивия Юг" (2013), Габурей Сидибе за "Прешъс" (2009) и Хейли Стейнфийлд за "Непреклонните" (2010). 

- Ако Оливия Колман и Рейчъл Вайс, които играят любовници в историческата комедия "Фаворитката", повторят успеха си от наградите БАФТА на "Оскар"-ите, има вероятност всичките четири актьорски отличия да бъдат присъдени за превъплъщения в образите на лесбийки, хомосексуалисти или бисексуални. Фаворити при мъжете са Рами Малек за ролята на Фреди Меркюри и Махершала Али като пианиста с хомосексуална ориентация Дон Шърли. 

Оливия Колман и Рейчъл Уайз във "Фаворитката".

- Миналата година четиримата актьори, които триумфираха на наградите БАФТА - Франсис Макдорманд, Гари Олдман, Алисън Джани и Сам Рокуел, повториха успеха си и на "Оскар"-ите. Тази година е малко вероятно да се случи същото, тъй като в категорията за най-добра актриса над носителката на БАФТА Оливия Колман се очаква да надделее Глен Клоуз.

- Въпреки огромната им популярност, филмите за супергерои досега бяха пренебрегвани за топ отличието на Холивуд. Именно след демонстрираното през 2008 г. пренебрежение към хитовата супергеройска продукция "Черният рицар" киноакадемията разшири водещата си категория от пет на десет филма. Трябваше обаче да минат още десет години, за да се случи "чудото" и супергеройска продукция - в случая "Черната пантера", да получи номинация за най-добър филм.

- Номинацията не гарантира непременно получаването на награда. Това е добре известно на авторката на песни Даян Уорън, която досега не е печелила, въпреки деветте си номинации в категорията за песен от филм. Десетата едва ли ще ѝ донесе късмет, тъй като фаворит за наградата е Лейди Гага с песента "Shallow" от "Роди се звезда", записана в сътрудничество с Марк Ронсън, Антъни Росомандо и Андрю Уайът. 

- За приза за най-добра анимация тази година се съревновава "Феноменалните 2". Продълженията обаче рядко печелят "Оскар" в категорията, въведена през 2001 г. За последен път това се случва през 2010 г., когато "Играта на играчките 3" е обявена за най-добра анимация. Наблюдателите приписват триумфа на продължението на "разнежването" на киноакадемията, тъй като между излизането му и това на второто продължение са минали 11 години. Дали 14-годишната пауза между "Феноменалните 2" и оригиналната анимация ще наклони везните в полза продължението ще се разбере на 24 февруари, когато ще бъдат раздадени наградите "Оскар". Вероятността обаче е малка, тъй като за фаворит се смята анимацията "Спайдърмен: В Спайди-вселената".

- Римейкът на холивудската класика "Роди се звезда" получи осем номинации за "Оскар", в това число за най-добър филм. Брадли Купър, който дебютира зад камера с римейка, обаче остана извън режисьорската надпревара. Купър неотдавна призна пред Опра Уинфри, че демонстрираното пренебрежение го е смутило.

- За "Мери Попинз се завръща" не се очертава бляскава вечер на "Оскар"-ите, както за оригиналната продукция. Филмът е с четири номинации за отличията - две в музикалните категории, и за костюми и сценография. Оригиналната лента от 1964 г. печели пет награди "Оскар" от 13 номинации, въпреки че се разминава с топ отличието за най-добър филм. 

"Мери Попинз" няма да повтори големия успех на филма от 1964 г., който беше с 13 номинации за "Оскар".

- Последните години показват, че за да привлекат внимание в наградния сезон, не е необходимо филмите да са излезли на екран в разгара му. Пример за това са миналогодишният триумф на хоръра "Бягай!", тръгнал по кината близо година преди церемонията за "Оскар"-ите, и тазгодишните претенденти за топ отличието "Черната пантера" и "Черен в клана" ("BlacKkKlansman"). Двете продукции излязоха на екран съответно през март и август миналата година. 

БТА