Вторият ден на бойкота на БСП в парламента вдъхнови с идеи управляващото мнозинство. След като червените депутати не присъстват на заседания, те не получават пълната си заплата. Според Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче санкциите трябва да са по-строги, за което той предлага промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

"Не е вярно и е спекулативно твърдението на колегите, че отсъствайки, те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки, получават 1/3 от основното си възнаграждение", обясни председателят на правната комисия. "Особено пък във възприятието на работещия българин, когато тази една трета му е средната работна заплата."

Кирилов добави, че очаква извинителни бележки от левицата. Такива в Народното събрание се получават редовно за депутата от ДПС Делян Пеевски, който не се е явявал на нито едно заседание след откриващото.

"Ние като бяхме извън парламента юни и юли 2013 г., не получавахме нищо от Народното събрание", добави Кирилов.

Всъщност от левицата не са твърдели, че няма да получават нищо. Лидерката на БСП Корнелия Нинова само заяви, че депутатите ще си понесат всички санкции според правилника заради отсъствията и няма да ползват безплатния транспорт, който имат като народни представители.

Финансовите правила на парламента не са променяни в последните години. По тази логика и през 2013 г., когато точно като БСП в момента и ГЕРБ, бидейки в опозиция, бойкотира Народното събрание, депутатите на партията би следвало да са получавали 1/3 от месечното си възнаграждение.

Клуб Z потърси за коментар на думите на Кирилов, че не са получавали нищо, тогавашния председател на Народното събрание Михаил Миков. Той заяви: 

"Финансовите правила не са се променяли, не е имало текст, според който за неизвинени отсъствия от пленарната зала се удържа цялата заплата. Няма и как да е имало такива случаи, щом няма такова правило."

Той припомни, че за упоменатия период на бойкот през 2013 г. бюджетът на Народното събрание е регистрирал икономии, но те са били заради удръжката на 2/3 от възнагражденията и удръжките на останалите плащания. 

По всяка вероятност Кирилов се е объркал, тъй като наскоро колежката му от ГЕРБ Десислава Атанасова, в своя атака срещу Нинова, публикува фиша си за заплатата точно през юли 2014 г. От него се вижда, че депутатката е получавала 1/3 от заплатата си за месеца, в който тогавашните опозиционери също бойкотираха работата на Народното събрание.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също подкрепи идеята, споделена от ГЕРБ:

"В момента какви са правилата - когато не ходиш на работа по неуважителни причини, дори и когато не ходиш цял месец, получаваш 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари. Това най-вероятно надхвърля 1000 лв. Кой в България не ходи на работа и взема 1000 лв?", попита той.

И отбеляза, че от "Атака" още от 2013 г. предлагат същото - ако не ходят на работа без уважителна причина, депутатите не получават заплата. А депутатите получават и пари за представителни разходи, отбеляза той.

От ДПС заявиха, че подкрепят санкциите да бъдат налагани на всички, които отсъстват неоправдано. А по предложението на управляващите заявиха, че трябва първо да се запознаят с него в детайли и да го обсъдят.

А какви са санкциите?

В момента това е обяснено в приложението към Правилника на Народното събрание с финансовите правила на институцията:

Чл. 13. 

(1) При неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение.
(2) При неоправдано отсъствие от заседание на парламентарна комисия, подкомисия и работна група на народния представител се прави удръжка, равна на съответната добавка за участие в заседанието.
(3) При неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка, равна на две трети от месечното му възнаграждение, и Народното събрание не поема повече от една трета от допълнителните му разходи по чл. 11.

Базовата заплата на народния преддтавител се определя на база данните на НСИ за средномесечната заплата в обществения сектор, която се изчислява всяко тримесечие. В момента базовата заплата на депутата започва от 3540 лв., но тази цифра расте по ред критерии - членство и председателстване на комисии (от които при отсъствие обаче се удържат всички добавки), стаж, академични степени и пр. При отсъствие цял месец депутатът ще получава минимум "едва" 1180 лв. В добавка обаче народните представители имат право и на допълнителни разходи до 2/3 от заплатата си, или 2360 лв. - от тях обаче се режат 2/3 и остават 786 лв., или в крайна сметка депутат, който не ходи на работа, би могъл да има на разположение около 2000 лева. Допълнителните пари най-често се събират в парламентарната група или депутатите ги използват за плащане на назначени от тях и към тях експерти, сътрудници и т.н.

Депутатите, които отсъстват по уважителни причини, не подлежат на финансови санкции. Извиненията се предоставят до председателя на ПГ най-често, а ръководството на Народното събрание няма практика, а и разписани правила - тоест правомощия, по които би могло да ги оспори. Тъй като заради постоянното си отсъствие депутатът Делян Пеевски най-често се дава за пример (преди това за пример бе настоящият почетен председател на ДПС д-р Ахмед Доган - б.р.), трябва да се отбележи, че при него извинени са само отсъствията от пленарната зала, но не и тези от заседанията на комисиите, на които е член. Те са в регистъра с неизвинени отсъствия, заради които, както е видно, санкции има.