Софийският градски съд ще проверява болничния на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Това съобщават от съда в сряда, след като ден по-рано журналистът бе сниман на форум в Брюксел от... подопечната му БНТ. Сега ще се иска и официална информация дали е ходил на работа Каменаров.

Той е в Белгия на конференция, посветена на предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция.

В това едва ли щеше да има нещо укоримо, ако на 18 февруари - завчера, делото срещу него не се бе отложило по причина на болничния му лист. Каменаров, който е подсъдим на втора инстанция в Градския съд за шофиране, пил, депозира в деня на делото (13:55 ч.) болничен за остра инфекция на горните дихателни пътища.

Тя му налагала "домашен режим" на лечение в обхвата от 14 до 22 февруари. 

По делото Каменаров досега използва като аргументи за неявяването си най-често голямата си заетост. Освен това един път вече влиза в болница, а един път се разболя и адвокатът му. 

Това видимо дразни съдебния състав - преди председателстван от Атанас Атанасов, а сега - от съдия Руси Алексдиев. Съставът дори веднъж му налага глоба от 1000 лв. и веднъж заплаши, че ще се произнесе по делото в отсъствие на главния обвиняем.

Ето ипълния текст на определението на тричленния съдебен състав с председател - Руси Алексиев, членове - Анелия Щерева и Габрила Лазарова.

"Като разгледа докладваното от съдия Алексиев ВНОХД № 744 по описа на съда за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

В проведеното на 18. 02. 2019 г. открито съдебно заседание по настоящото дело подсъдимият Константин Каменаров не се яви пред съда, като с нарочна негова молба беше отправено искане да не се дава ход на делото заради заболяване и предвид на изричното му желание да участва лично в производството. Към тази молба е представен и болничен лист           № Е20196432748, издаден на 14. 02. 2019 г. от д-р Емилия Баракова от „АГППМП Здраве 14“ ООД, който удостоверява, че подсъдимият Каменаров е страдал от общо заболяване с поставена диагноза „Други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация“, заради което му е предписан домашен-стаен режим на лечение за периода от 14. 02. 2019 г. до 20. 02. 2019 г. След съобразяване на наличните доказателства за влошено здравословно състояние на подсъдимия и изслушване на становищата на страните, съдебният състав прие, че са налице уважителни причини за неявяването на подсъдимия в съдебното заседание и отложи разглеждането на делото за 13. 03. 2019 г.

В същото време, на 19. 02. 2019 г. стана публично достъпна чрез репортаж по Българската национална телевизия и редица други медии информация, че в същия ден, включващ се в периода на установената от д-р Баракова временна нетрудоспособност на подсъдимия Каменаров, последният е присъствал на събитие в Брюксел, Кралство Белгия, в качеството си на генерален директор на Българската национална телевизия.

Тези обстоятелства налагат съдебният състав да извърши проверка, дали действително неявяването на подсъдимия Каменаров в откритото съдебно заседание на 18. 02. 2019 г. се е дължало на обективна невъзможност за него да се яви пред съда.

В тази насока, на първо място следва да бъде възложено на Столичната регионална здравна инспекция да извърши проверка за спазването на изискванията на Закона за здравето и Наредбата за медицинската експертиза при издаването на болничния лист, представен пред съда. Освен това, следва от работодателя на подсъдимия – Българската национална телевизия, да бъде изискана информация дали Константин Каменаров се е явявал на работа в периода от 14. 02. 2019 г. до 20. 02. 2019 г., включително дали е бил командирован служебно за пътуване до Брюксел, Кралство Белгия, за какъв период и по какъв повод.

Така мотивиран, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДА СЕ ИЗПРАТИ на Столичната регионална здравна инспекция копие от болничен лист № Е20196432748, издаден на 14. 02. 2019 г. от д-р Емилия Баракова от „АГППМП Здраве 14“ ООД за Константин Каменаров, с ЕГН …………, за проверка за спазване на изискванията на Закона за здравето и Наредбата за медицинската експертиза при издаването му, като съдът да бъде незабавно уведомен за резултатите от същата.

ДА СЕ ИЗИСКА от Българската национална телевизия информация за това дали генералният директор Константин Каменаров се е явявал на работа в периода от 14. 02. 2019 г. до 20. 02. 2019 г., включително дали е бил командирован служебно за пътуване до Брюксел, Кралство Белгия, за какъв период и по какъв повод.

Писмата със съответните искания до двете институции да бъдат изпратени по факс и по пощата.

Информацията от БНТ следва да бъде предоставена на съда най-късно в тридневен срок от получаване на писмото от съда, а информацията от СРЗИ – най-късно в тридневен срок от приключване на проверката на болничния лист по установения ред, но не по-късно от 13. 03. 2019 г.

В случай на неизпълнение на определението на съда на виновните длъжностни лица ще бъде наложено административно наказание „Глоба“, съобразно разпоредбата на чл. 405 от Закона за съдебната власт.

Определението е окончателно.