Съединените щати се стремят към мирен преход във Венецуела, но всички опции остават на масата, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.
В реч, която произнесе в Маями, в южния щат Флорида, пред аплодиращо го множество, състоящо се предимно от венецуелски и кубински имигранти, Тръмп призова висшите венецуелски военни да приемат амнистията, предложена им от признатия от САЩ за временен президент председател на парламента Хуан Гуайдо. В противен случай ще загубите всичко, като рискувате вашето бъдеще и живота си, предупреди ги той в Международния университет на Флорида на фона на големи знамена на Съединените щати и Венецуела.
Тръмп подчерта, че ако венецуелските военни продължат да подкрепят сегашния държавен глава Николас Мадуро, "няма да намерят сигурно убежище, лесен изход или път за измъкване". "Ще загубите всичко", предупреди той.
Тръмп призова още венецуелската армия да не блокира изпращането на хуманитарна помощ в страната, както и да не вреди на признатия от САЩ за временен президент на страната председател на парламента Хуан Гуайдо и други опозиционни лидери.
По-рано този месец представител на Белия дом каза пред Ройтерс, че Съединените щати комуникират директно с венецуелски военни и ги призовават да изоставят Мадуро. Сътрудници на Тръмп прогнозираха открито нови дезертьорства в редиците на венецуелските въоръжени сили. 
Досега обаче малко венецуелски офицери се обърнаха срещу Мадуро, отбелязва Ройтерс. Източник във Вашингтон, близък до венецуелската опозиция, изрази съмнение, че администрацията на Тръмп е направила достатъчно, за да насърчи по-масов бунт в редиците на венецуелската армия.
Има подозрения, че много офицери във Венецуела извличат облаги от корупция и наркотрафик.


Президентът на САЩ използва речта си, за да осъди категорично социализма, който според него умира в цялото Западно полукълбо. Тръмп нарече Мадуро "марионетка" на комунистическа Куба.


Ентусиазираната аудитория на събитието, което премина в стила на предизборна кампания, включваше много кубински и венецуелски имигранти.
Тръмп иска да увеличи подкрепата си сред гласоподавателите във Флорида от латиноамерикански произход, насочил поглед към кампанията си за преизбиране. Очаква се на президентските избори през 2020 г. южният щат отново да има ключова роля, отбелязва Ройтерс.
Социализмът във Венецуела умира, а "свободата и демокрацията се възраждат", каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Ние сме тук, за да обявим, че настъпва нов ден в Латинска Америка... Във Венецуела и в цялото Западно (полукълбо) умира социализмът и се възраждат свободата, благоденствието и демокрацията", прокламира Тръмп. Той добави, че "венецуелският народ иска свобода и демокрация и Съединените щати са на негова страна".

САЩ "се молят за това народът на Венецуела да се освободи възможно най-бързо", каза преди своя съпруг първата дама Мелания Тръмп, цитирана от ТАСС. Тя увери, че венецуелците са на прага да си върнат свободата.
Гуайдо също се обърна към аудиторията в предварително записано видеообръщение, предаде Асошиейтед прес.
Той благодари на президента на САЩ и на щата Флорида за подкрепата.

"Днес има дебати между демокрацията и диктатурата - между живота и смъртта. Днес тази борба е екзистенциална", каза Гуайдо на испански език.

Малко след като произнесе речта си, Тръмп написа в туитър:

"Призовавам всеки член на режима на Мадуро: Сложете край на този кошмар на бедност, глад и смърт! ДАЙТЕ СВОБОДА НА ВАШИЯ НАРОД! Дайте свобода на вашата страна! Сега е време всички венецуелски патриоти да действат заедно, като единен народ. Нищо не може да е по-добро за бъдещето на Венецуела!"

 

 

 

 

Мадуро отхвърли призива на Тръмп за неговото отстраняване от власт, предаде Асошиейтед прес.
В изявление, излъчено по държавната телевизия на Венецуела, Мадуро каза, че речта, която Тръмп произнесе в Маями пред венецуелски имигранти, е била "почти в нацистки стил".
Венецуелският президент разкритикува остро американския си колега за призивите му към военните да подкрепят признатия от САЩ за президент на страната опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

"Кой е командващият на въоръжените сили (на Венецуела), Доналд Тръмп от Маями?", попита Мадуро. Той обвини САЩ, че "си мислят, че са собствениците на (Венецуела)".

Във Венецуела утре ще пристигнат 300 тона лекарства хуманитарна помощ от Русия, обяви Мадуро, цитиран от ТАСС.
Агенцията отбелязва, че през миналата седмица във Венецуела са били докарани над 60 контейнера с 933 тона медикаменти от чужбина. Значителна част от тези лекарства са били изпратени от Китай, а също и от Куба.
Мадуро заяви още, че е необходимо Венецуела да произвежда сама оръжия.
От 2006 г., на фона на влошаването на отношенията със САЩ, Русия стана най-големият доставчик на оръжие за Венецуела, отбелязва ТАСС.
Мадуро призова венецуелските учени да осигурят независимост на страната от американските технологии.

БТА