Представители на инициативен комитет "Карадере" и гражданската инициатива "Да спасим Карадере" внесоха в кабинета на служебния премиер Георги Близнашки 5 800 подписа в подкрепа на предотвратяване на застрояването на Карадере и за опазване му като едно от последните диви кътчета по българското черноморие.

 В инициативата за събиране на подписи участваха жители на община Бяла, Варненска област, природозащитници, туристи и граждани от цялата страна. Координаторите на подписката Виктор Викторов и Елица Стоичкова, администраторът на фейсбук група "Да спасим Карадере" Люба Батембергска, изпълнителният директор на Българска фондация "Биоразнообразие" Петко Цветков и доброволци от кампанията присъстваха на срещата в МС днес.

Георги Георгиев, който завежда кабинета на проф. Близнашки и и двама икономически съветници на премиера приеха подписката и увериха вносителите, че ще бъдат стриктно спазени законите за опазване на природата, устройство на територията, и насърчаване на инвестициите в България. Кабинетът пое ангажимент за осъществяване на контакт с Министерството на околната среда и водите, което отговаря за прилагането и спазването на природозащитните норми и опазването на дивата природа. 

Вносителите на подписката посочиха недостатъци и закононарушения в устройството на територията. Те припомниха, че за района няма влязъл в сила общ устройствен план, а основните проекти за застрояване не са преминали изискваните по закон процедури за оценка на въздействието върху околната среда. Местността попада в обхвата на две зони от екомрежата НАТУРА 2000 и има висока консервационна стойност. Това са основните им мотиви срещу опитите за незаконно застрояване на местността.

През март тази година кабинета "Орешарски" публикува решение, от което стана ясно, че британска офшорка ще изгради голям курортен комплекс върху дивия плаж. Решението за застрояването бе взето на 19 март по време на изнесеното заседание на кабинета във Видин. В средата на 2013 година консорциумът "Мадара юръп" поднови намеренията си да строи ваканционен комплекс за 220 млн. евро в местността. 

В решението, публикувано на сайта на Министерския съвет, беше съобщено, че инвестицията е на стойност над 100 млн. лв. и предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла.

Последва серия от протести в защита на Карадере, а на 25-и март стана ясно, че проекът на фирма "Мадара Юръп АД" няма да получи одобрение. Тогавашният екоминистър Искра Михайлова заяви, че инвеститорът няма да получи зелена светлива, защото комплекса "Блек Сий Гардънс" ще засегне две защитен територии по НАТУРА 2000.

Гражданска инициатива "Да спасим Карадере", които стратираха подписката заедно с инициативен комитет "Карадере", координира действия за опазване на природата и дивите плажове, почиства и поддържа бреговата ивица, изгражда компостни тоалетни и информира летуващите как да се държат отговорно и да опазват природата. През 2009 година беше създадена и фейсбук групата "Да спасим Карадере", в която има над 4 000 участници. Инициативата партнира с коалиция "За да остане природа в България" и публикува дейностите си в сайта karadere.info.