Лидерът на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и съпредседател на малката управляваща коалиция Обединени патриоти Валери Симеонов категорично отрече неговата партия да е инициирала скандалното обезсмисляне на преференциите с промените в Изборния кодекс. Коментарът на Симеонов пред Клуб Z е в отговор на твърдението на премиера Бойко Борисов, че не ДПС, а НФСБ стои в дъното на този текст, с който се промениха изборните правила и взривиха обществеността. 

"За съжаление никъде не се отбелязва, че Националният фронт за спасение на България е главен инициатор да се вземе това решение. ДПС са го подкрепили, точно обратното се говори", заяви днес на брифинг лидерът на ГЕРБ.

Това е същият брифинг, на който Борисов обяви, че депутатите отново ще ремонтират Изборния кодекс с цел връщане на старото положение с преференциите.

"Това е пълна тъпотия! Твърде вероятно е Борисов да не е добре запознат", заяви Симеонов.

По думите му позицията на НФСБ за вдигане на прага за влизане с преференции винаги е била една и съща, затова партията е подкрепила изменението. Но да го е инициирала или осъществявала контакт точно с ДПС - това не било вярно.

Същото заяви и зам.-председателят на правната комисия в парламента Христиан Митев (НФСБ).

"Има такава система в Австрия и Холандия и ние я подкрепяме. Но дори формално не сме вносители на поправката ние, а колегите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид", посочи Митев.