"В XXI-ви век е факт, че има заплахи за териториалната цялост на европейски страни, имаше териториална заплаха за Грузия, сега има за Украйна. Има замразен конфликт в Молдова, в Нагорни Карабах. Ние не можем да изключим преки заплахи и за България".

Това коментира пред БНР военният министър Велизар Шаламанов. Преди дни военното министерство публикува проект стратегията "Визия 2020", в който Русия се посочваше като заплаха за България. Впоследствие премиерът Георги Близнашки разпореди този вариант да бъде оттеглен, а по-късно Съветът по сигурността към Министерския съвет прие редактиран вариант, в който не се споменава за руска заплаха и информационна война.

Запитан дали тези констатации са били грешка Шаламанов отговори:

"Определено не. Тези констатации се повтарят в официални документи на НАТО и ЕС. Първият вариант на стратегията беше експертен документ, който с мое съгласие беше пуснат за обществено обсъждане. Аз смятам, че важните неща, несподеляни първоначално от всички граждани, трябва да бъдат обсъждани. Вариантът, който беше приет от Съветът по сигурност като работен документ вече отчита политическото съгласие на ниво на кабинет. Но между двата документа няма противоречие. Става въпрос за изказ, за по-дипломатичен език, който беше предложен от МВнР и това е правилният път".

Шаламанов каза още, че българската армия ежедневно се включва в помощ на гражданските власти за справяне с последиците от наводненията - с хеликоптери за търсене, спасяване и евакуация, с модули за действия при наводнения, с осигуряване на топла храна, с медицински екипи.