Европейските съюзници да приемат обратно над 800 "бойци на "Ислямска държава", пленени в Сирия, и да ги изправи пред съда - за това призова президентът на САЩ Доналд Тръмп, предаде "Ройтерс", цитиран от БТА.

"Халифатът е готов да падне", написа Тръмп в туитър вчера - "Алтернативата не е добра, в смисъл че ще бъдем принудени да ги освободим".

Полевият командир на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили обяви вчера, че неговите бойци са на път да превземат последния, малък анклав на "Ислямска държава" на р. Ефрат, което изправя самопровъзгласения "халифат" пред пълно поражение, припомня БТА.

Според американския сенатор Линдзи Греъм американският президент ще поиска още европейските държави да изпратят войски за установяване на буферна зона в североизточна Сирия по южната граница на Турция, съобщава Anadolu Agency. Новината идва от Мюнхенската конференция за сигурност, която се проведе в Германия.

„Надявам се, че президентът Тръмп ще дойде при някои от вас и ще ви помоли за помощ, а вие ще кажете„ да “, и в замяна възможностите, които имаме, които са уникални за САЩ, ще продължат да се борят в Сирия", каза Греъм.

„Кюрдите от НОЗ в очите на Турция са клон на ПКК и те няма да устоят на НОЗ на границата си. Дължим това на Турция, съюзник, за да разрешим този проблем. Дължим го на Сирийските демократични сили да не си тръгваме и да не допуснем нова война, която да ги унищожи. Кой ще ни помогне в бъдеще, ако го направим? Така че се нуждаем от зона за сигурност, за да се справим с този проблем. Войските в тази зона също трябва да следят за повторното появяване на „Ислямска държава“. Ако не гледаме, Иран ще бъде най-големият победител от изтегляне на запада от Сирия“, каза още той.

В края на 2018 г. Тръмп обяви, че САЩ започват изтегляне на всички 2 000 американски военнослужещи от Сирия. Това създаде смут сред съюзниците на Вашингтон и доведе до оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис.