Посланикът на Ватикана във Франция е разследван за сексуално насилие, след като е бил обвинен за злоупотреба с официално лице в сградата на столичното кметство по време на церемония миналия месец, съобщи АФП. 

Папският нунция - 74-годишният Луиджи Вентура, е на поста си в Париж от 2009-а година. 

Той е заподозрян в неприлично докосване на служител, който го е посрещнал за прием в кметството. Както всяко година и тази в началото на януари кметицата Ан Идалго дава прием за чужди посланици, изтъкнати дейци на културата, религиозни дейтели и видни гости по случай Новата година.

"Три пъти жертвата е била обект на нежелано докосване със сексуален привкус. Едно от тях е било по задните части с голям натиск и то пред свидетел", разказва за агенцията служител от кметството. Информацията е потвърдена и от прокуратурата.

Обектът на посланическите щения е млад мъж на около 30 години, който работи в службата за международни връзки на столичната община.

До този момент нунциатурата не е потвърдила информацията, нито е отрекла започналото разследване. Посланик Вентура има дипломатически имунитет, припомня АФП.

Случката е станала на 17 януари 2019 година в салоните на кметстрото, а сигналът до главния прокурор на Париж е бил подаден на 24 януари.