СИМОНА РУСЕВА

Битката за разгрома на ислямистите от терористичната групировка “Ислямска държава” (ИД) ще продължи три години. Тогава президентът Барак Обама няма да е на власт. Пентагонът вече е разработил конкретен план, който да доведе до разгрома на ИД.

Това съобщава днес в. “Ню Йорк таймс”, позоваващ се на правителствен източник. Очаква се планът да бъде обявен официално от президента Барак Обама в сряда.

Концепцията предвижда три фази на водене на битка срещу джихадистите, твърди “Ню Йорк таймс”.

Първият етап вече е в ход – въздушни удари срещу ислямистите от ИД. Той започна през август, досега бяха осъществени над 140 самолетни атаки. Целта е да се спре походът на джихадистите и да се защити населението от техните набези.
Когато се постигне известно стабилизиране на обстановката, ще започне вторият етап – военно обучение на иракски военни и кюрдски бойци, както и предоставянето на оръжие.

Третата фаза предвижда окончателен разгром на ИД на територията на Сирия, където е основната им база.

Целият поетапен процес ще продължи 36 месеца и той ще приключи, когато Обама вече няма да е действащ президент. Той е втори мандат в Белия дом, трети конституцията не допуска.

Макар да оповести, че ще изложи плана за действия срещу ИД в сряда, президентът заяви вчера за “Би Би Си”: “Непрестанно ще свиваме възможностите им за действие и териториите, в които оперират. В крайна сметка ще победим “Ислямска държава”!”

Официален Вашингтон е решен да преследва ИД, както и терористичната организация “Ал Каида”. Този път обаче ще има още 9 съюзника.

На срещата на върха на НАТО миналия петък държавният секретар на САЩ Джон Кери оповести “ядрото на коалицията”: САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Дания, Полша, Канада, Австралия и Турция.

“Длъжни сме да ги атакуваме, за да ги възпрепятстваме да завземат нови територии. Ирак, както и други сили в региона, трябва да бъдат подкрепени в битката им срещу ИД”, заяви Кери. 

Той обаче категорично изключи участие на сухопътни сили на НАТО. Това била “червена линия”, която не бивало да се прекрачва.