Русия плаща на политици в британския парламент, за да се отхвърлят санкции, заяви пред парламентарна комисия известният критик на Кремъл Бил Браудър, пише в. “Файненшъл таймс”.

В публикацията се посочва, че Браудър оглавява Специалния комитет по външни работи на Камарата на общините. Той е разкрил, че членове на Камарата на лордовете получават пари от руски компании, за да блокират процедури, позволяващи на Обединеното кралство да налага санкции срещу хора, които грубо погазват човешките права.

“Има членове на Камарата на лордовете, които са получили пари от граждани на Русия. Има и бивши държавни чиновници и съветници на правителството, които са получили пари от Русия, за да оказват влияние по блокирането на санкции. Смятам, че е наложително да се въведе абсолютна забрана членове на парламента да лобират в полза на интереси на чужди правителства. Не мога да си представя, че това изобщо е било позволено, но е публичен факт и то без каквито и да било последствия”, е заявил по време на показанията си в сряда роденият в САЩ Браудър.

Същевременно той е изразил готовност да предостави писмени докзателства в подкрепа на твърдението му.

Бил Браудър. Снимка Архив

Браудър посочва и още един факт – случая с лорд Грег Баркър, консерватор, бивш британски енергиен министър и председател на Борда на директорите на холдинговата компания EN+, регистрирана в Лондон и контролирана от олигарха Олег Дерипаска, приближен на Путин. В резултат на оспорвано решение на САЩ миналия месец Вашингтон отмени санкциите срещу EN+ и «Русал», също компания на Дерипаска. Лорд Баркър е бил главен лобист във Вашингтон срещу санкциите. Репутацията му е спомогнала Конгресът на САЩ да промени гледната си точка.

Лорд Баркър категорично отрича да е лобирал в полза на EN+.

«Налице е една единствена причина да се свалят санкциите срещу EN+ Group и тя е следствие от радикалните промени, съгласувани с правителството на САЩ относно контрола на задграничните активи на Вашингтон. Така е бил отменен контролът, упражняван от Олег Дерипаска над компанията и е бил предаден в ръцете на независими акционери», пише «Файненшъл таймс».

Браудър обръща особено внимание на въпроса защо досега нито един човек не е попаднал в британската версия на «Списъка на Магнитски», който не е насочен срещу руснаците като такива, но позволява налагането на санкции във връзка с нарушаването на човещките права, посочва «Файненшъл таймс».

Изданието припомня, че миналото лято поправката е била приета от Обединеното кралство, наречена на името на юриста и бивш данъчен съветник на Браудър Сергей Магнитски, който разкрива мащабна измамна схема на руски чиновници, но впоследствие умира в затвор (през 2009 г. едва на 37 години – б. р.), изпратен зад решетки от руските власти.

«От своя страна Русия обвинява Браудър, че оглавявал организирана престъпна група и през ноември м. г. му повдига нови обвинения. Самият той е на мнение, че обвиненията са в духа на Кафка и отрича да е извършвал каквито и да било противозаконни действия», посочва в публикацията си «Файненшъл таймс».