Омбудсманът Мая Манолова сезира днес Конституционния съд (КС) заради невъзможните вече преференции при избори. 

Това обяви самата тя в кулоарите на Народното събрание. Става въпрос за измененията в Изборния кодекс, с които ГЕРБ и част от Обединени патриоти възприеха предложение на ДПС, с което на практика се обезсмисля единственият мажоритарен елемент при провеждането на избори за парламент, евродепутати и общински съветници - преференцията. 

Както е известно, без никакви предварителни податки, че това ще се случи, управляващите подкрепиха предложението на движението кандидатската листа да може да се размества тогава, когато съответният кандидат е събрал гласове колкото "струва" едно място в НС, ЕП или ОбС. Или за да стане депутат - трябва да има около 15 000-17 000 гласа, евродепутат - около 130 000-150 000 гласа, местен парламентарист в София - около 6000-7000 гласа. Досега за разместване на листата бяха необходими само 5 или 7 на сто от гласовете (в зависимост от вида избори).

Според Мая Манолова с това не само се ощетяват гражданите, но и самите кандидати се поставят в неравностойно положение. 

"Посяга се на вече дадени права. Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани", посочи тя. 

И даде пример:

"Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева и да не можеш да си го купиш."

Очаква се президентът Румен Радев също да вземе отношение по измененията в кодекса - чрез вето или чрез сезиране на КС. От "Дондуков" 2 посочиха, че все още няма решение ще има ли реакция.