Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС трябва да обмисли възможността германската канлцлерка Ангела Меркел да наследи Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет.

Това пише бившият италиански премиер Матео Ренци в книгата си „Другият път“, съобщи „Политико“.

Ренци смята, че Меркел е най-добрият кандидат за поста и че дори може да играе водеща роля в европейската външна политика.

„Желателно е водеща фигура като Ангела Меркел да може да служи на Европа в друго качество. Тя наистина би могла да бъде точният човек, който да води външната политика, но също така да бъде и президент на ЕС“, отбелязва експремиерът.

Председателят на Европейския съвет е нещо като президент на Европейския съюз. Той е нещо като началник на държавните и правителствените ръководители на 28-те страни членки.

Самият Ренци неведнъж е имал сблъсъци с Меркел, докато бе премиер, припомня „Политико“. Двамата лидери имаха разногласия по въпроси като държавните разходи и миграцията.

Очаква се Меркел да се оттегли от политиката след изтичането на мандата й през 2021 г.

В книгата си Ренци критикува своята сънародничка и съпартийка, социалистката Федерика Могерини. Той смята, че като върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността тя не е оправдала очакванията за ролята на Европа. Могерини била „много близо до нулата“ в повечето международни досиета.

А човекът с най-голямо влияние в оформянето и вземането на бъдещите решения е френският президент Еманюел Макрон, смята Ренци.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.