Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Вземи панелите, трабанта, но въздуха ми остави..."

Помните ли го това? Беше преди някакви си 25 години. Една четвърт от столетие! 

Тогава демокрацията бе млада, лъчезарна и наивна. Струеше от усмивката на Лияна Панделиева, синьото лъвче и изправените два пръста нагоре. Тогава за демокрацията се пишеха песни. Такива, за които се сещаш с носталгия и след години.

Леко гадничък вкус остава в устата като си спомниш колко време всъщност е минало, но още повече се вгорчава, когато си помислиш, че и сега си говорим за панелки без изобщо да помислим за въздуха. Явно вече не сме млади и наивни.

При откриването на предизборната кампания на ГЕРБ, което би трябвало да се разшифрова като Граждани за европейско развитие на България, Бойко Борисов обеща щедро саниране на панелки и нова дограма. Които хем ще създадат трудова заетост, хем ще ни спестяват от сметките за ток, хем блоковете от "Люлин" и "Надежда" ще станат като нови.

Другото, което ми направи впечатление, бе, че каквото и да се кажеше за Реформаторския блок все бе заклеймяване и охулване. Грубичко и елементарно, но срещащо одобрителните ръкопляскания на претъпканата до козирката с фенове на бъдещите управляващи "Арена Армеец".

Самият лидер на ГЕРБ дори не се опита да смени тона за песента, къпейки се във верността на актива. 

Безспорно ходът с панелките, е удар в десятката за Борисов. Популисткото обещание да оправи жилищата на 2 милиона българи за 2 години със сигурност ще му вдигне рейтинга в жилкомплексите. И може да се каже, че Борисов вече направи коалиция с Панелния блок. За сметка на Реформаторския.

Нищо лично! Само бетон и арматура! Без въздух!

Ключови думи

Коментари

Ст.Станков

СВЕТОСЛАВ МЕТАНОВ, абсолютно тъпа статия! Кажете ми г-н Метанов при саниране на един панелен блок с колко ще се намали електроенергията използвана в него? А топлоенергията? А с колко се удължава "живота" на панелката? Статията е емоционална, но няма и драм икономическа обосновка... или поне критика. Имате ли идея, чрез икономията на енергия ще може ли да се "изплати" субсидирането на санирането? Интересно ми е, след санирането, ще се повиши ли "цената" на панелките... и респективно данъците им... и респективно приходите в държавния и общински бюджет? А, бе, тъпотия в действие!? Г-Н СВЕТОСЛАВ МЕТАНОВ, какво образование имате? Не какво пишете, а в какво сте специалист?

асен

пак ще си пишем-няма да стане! да сме живи и здрави!

ф

Господин Метанов е специалист по нищо. Практикува с лъжите, но ни в тях не е добър.

b.krustev

Абе, драги читатели, вие четете ли внимателно материална или просто диагонално?

Пламен Иванов

Омръзна ми с моите данъци да се плащат социалните помощи на множество енергийно неефективни домакинства, които нямат пари нито да си санират домовете, нито да ги отоплят. Замисляте ли се колко пари ще се спестят за социални разходи от намаления разход на енергия в тези жилища. Да, не е справедливо, защото много хора със собствени средства вече са решили този въпрос, но и да - необходимо е, защото енергийната ефективност е национален приоритет. По добре тези пари да отидат за енергийна ефективност, отколкото за Цанков камък или зловещия АЕЦ БелеНЕ, чиято ефективност ще усетим след 20-30 години.

on

Много съм съгласен, но това безплатното само за някои ДРАЗНИ. Много по-удачно би било държавата да отпусне нисколихвени или дори безлихвени кредити - поне в един момент ще си върне парите. И то ще си ги върне от разликата в сметките за ток на санираните жилища. Лесно е, изгодно е за всички страни с изключение на ЕРП-тата и електропроизводителите, но се иска кураж. А за ГЕРБ в момента е по-изгодно да обещават аванта, за да гризнат от пая на БСП.

DogWoman

По-тъпа коментарна статия отдавна не бях чела! Според автора най-добре е панелките да бъдат взривени още на момента, барабар с тъпите си обитатели, които не искат да гласуват за РБ, какво да ги чакаме, пък да ги санираме, пък да мислим за низшите човешки същества, които живуркат из тях. Или?

Стоян

Аз платих 2500 лв за дограма, малко под 5000 за саниране. Ще ми ги върнат ли тези пари или аз съм богат и не ми се полага същото като на клетите мизерници по панелните гета? Ебати и дясната партия, шибани комунисти.

БАТЕ ГОЙКО

AКО ТИКВАТА СИ МИСЛИ ,ЧЕ ЩЕ УПРАВЛЯВА СПОКОЙНО, МНОГО СЕ ЛЪЖЕ!ИСКАМЕ СИ ПОНЕ "ВЪЗДУХА"!

33

Статията няма информационна стойност, защото не съдържановини, а малко манипулативен преразказ. Тоест, силно манипулативен, вероятно затова авторът се е въздържал и от цитати, за да не се компрометира сам. Коментарната част на материала не е отделена - или имаме прекалено високи изисквания? - но и е дребнаво тенденциозна. От всичко, най-много е личната омраза.

строител

Според Български държавен стандарт, експлоатационният живот на първите панелни блокове приключва след 10 год. Демонтирането на тези сгради е по-скъпо от санирането им, без да броим последиците за човешките съдби. А екологията ?Проблемът е твърде тежък, за да се лигавите с него, господин списателю, невиждащ по-далеч от носа си.

40

Санирането може да удължи срока на експлоатация с 30 год., което на практика е още едно поколение. Но следващото поколение, трябва да мисли как ще се справи с това наследство от социализма. Къде ще се извозят тези неща? Само разрушаването им е поскъпо от строежа на нови. Може пък, да измислят технология за заздравяване. През това време и някои тухлени сгради излизат от експлоатация. Проблемът с панелките е, че както масово са строени в огромни размери, така и масово, а не постепенно, следва да излязат от експлоатация.

StoyanA

Панелките да се бутат. Който го е наследил тоя коптор е трябвало да знае, че получава надгробен камък по-тежък от този на родителите му, а който си го е купувал е бил идиот да си вложи парите в очевидно губещ актив и за това трябва да бъде наказан. Ако искат да си живеят в панелката да се подпишат, че осъзнават риска да бъдат затрупани от зле скрепената си бетонена барака и да си трошат главата без да търсят каквото и да е от обществото или държавата.

kashpirovska

Доста злоба е нахвърлял уважаемият Светослав Метанов!Някак не отива на медиа ,която се има за сериозна и безпристрастна,да ни замазва очите с писания като това!

Крис

Статията си е много добра,,не бързайте да плюете.Дали всички българи ще бъдат съгласни от бюджета да се финансират само панелките.Какво става с други сгради?Най скъпа е проверката на връзките в панелните блокове.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.